Ciklon Boris će zahvatiti veći deo Srednje Evrope za vikend Foto: Zoom Earth

Centralna Evropa se priprema za najgore poplave u poslednjih nekoliko decenija zbog prolaska ciklona Boris, koji se očekuje ovog vikenda. Prema češkim i poljskim meteorolozima, u nekim delovima njihovih zemalja moglo bi pasti do 400 litara kiše po kvadratnom metru u naredna četiri dana, dok se u Austriji i Slovačkoj očekuje oko 200 litara.

Kulturni događaji zakazani za ovaj vikend su otkazani u te četiri zemlje zbog najavljenog prolaska ciklona. Rezervoari za prihvatanje vode, prvenstveno u blizini brana, su ispražnjeni kako bi mogli primiti toliku količinu vode. U Poljskoj su najavljeni vremenski alarmi za jug zemlje, pre svega za gradove na Odri kao što su Vroclav i Opole.

„Postoji realan rizik od lokalnih poplava u petak i nedelju“, upozorili su poljski meteorolozi.

U Vroclavu, koji ima 675.000 stanovnika, opština je uspostavila krizni štab. Prema rečima češkog ministra za životnu sredinu Petara Hladika, situacija u zemlji „mogla bi biti slična onoj iz 1997. i 2002. godine“.

Poplave iz 1997. godine pogodile su Moravsku, na istoku Češke Republike. Poginulo je 50 ljudi, a šteta je iznosila nekoliko milijardi američkih dolara. Upravo se u tom regionu i ovog puta očekuju najgore padavine. Godine 2002. poplave su pogodile zapad zemlje, odnoseći 17 života i izazivajući još veću štetu nego 1997. godine.

Gradovi u Moravskoj su podigli barijere protiv poplava i pripremili vreće sa peskom u iščekivanju oluje, koja će biti praćena vetrovima do 100 kilometara na sat. Desetine kulturnih događaja u regionu su otkazane, uključujući godišnji festival vina u Znojmu, koji privlači desetine hiljada posetilaca.

Rimski festival u Karnuntumu u Austriji je takođe otkazan. Prema austrijskoj televiziji „ORF“, nivo vode Dunava mogao bi porasti na nivoe koji nisu viđeni pet do deset godina. Austrijski kancelar Karl Nehamer je rekao da je vojska spremna da rasporedi do hiljadu vojnika ako bude potrebno. Slovačka vojska i dobrovoljni vatrogasci su takođe u pripravnosti.

Delovi Austrije i Nemačke su se zabeleli uveliko.

Padavine bi mogle biti veće od onih koje su pogodile centralnu Evropu 2013. godine, koje su tada smatrane najgorim u hiljadu godina, upozorava slovačka meteorološka služba „imeteo.sk“. Sa kretanjem hladnog talasa preko Evrope ka istoku, prvi sneg je pao na slovenačkoj Kredarici.

Oluja je izazvala najviše problema na slovenačkoj obali. U slovenačkoj Istri je palo više kiše za samo nekoliko sati nego što obično padne tokom celog leta, izveštava „24Sata“.

Pročitajte još:

Izlila se Sava u Hrvatskoj, pada i sneg

U Zagrebu je do jutra palo oko 50 litara kiše po metru kvadratnom, a usled jakih padavina, Sava se izlila iz korita.

Na snazi je narandžasto upozorenje – opasno vreme za celi Jadran, dok je preostali deo Hrvatske pod žutim upozorenjem – potencijalno opasno vreme, zbog obilne kiše izdata su upozorenja na moguće bujične poplave na Jadranu, objavio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Promena vremena zahvatila je delove Hrvatske. Najviše severozapadni deo, gde su temperature pale i za 15 stepeni. Jutros je u celoj Hrvatskoj oblačno i kišovito.

U gorju je zahlađenje još izraženije, a kako se može videti na web kamerama, na Platku pada sneg.

U nastavku jutra sneg će na Platku nastaviti da pada, a možda se najviši delovi Radeševa i zabele, piše Istramet.

Slično je stanje i na Zavižanu gde temperatura vazduha iznosi samo 0.1°C.

Nevreme i u Srbiji, temperature znatno ispod proseka

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, za vikend i u ponedeljak oblačno i osetno hladnije vreme sa kišom i lokalnim pljuskovima.

Dnevne temperature znatno ispod proseka za drugu dekadu septembra.

Od utorka promenljivo sa sunčanim periodima, postepeno toplije, na severu uglavnom suvo, a u ostalim predelima sa lokalnom pojavom kiše i kratkotrajnih pljuskova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare