Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Ukrajina bi mogla da uđe u NATO čak i ako ne uzme nazad svu svoju teritoriju koju je okupirala Rusija, izjavio je u ponedeljak češki predsednik Petr Pavel.

„Ne mislim da je potpuna obnova kontrole nad celom teritorijom preduslov“, rekao je Pavel češkom listu Novinki a Pravo.

„Ako postoji demarkacija, čak i administrativna granica, onda možemo ovu administrativnu granicu tretirati kao privremenu i prihvatiti Ukrajinu u NATO sa teritorijom koju će tada kontrolisati“, dodao je on.

Bivši general NATO-a naveo je Zapadnu Nemačku, koja je ušla u NATO 1955. pre ujedinjenja sa Istočnom Nemačkom 1990. godine, koju je kontrolisao SSSR, kao primer da se okupirana teritorija pridružila vojnom savezu.

„Iako je deo Nemačke okupirao Sovjetski Savez… ostatak je primljen u NATO“, rekao je Pavel. „Tako da mislim da postoji i tehničko i pravno rešenje da se Ukrajini dozvoli da se pridruži NATO-u bez dovođenja NATO-a u sukob sa Rusijom.”

Nekoliko opcija za kraj rata

Pavel je izjavio je i da će se rat u Ukrajini nastaviti sve dok ne bude dovoljno snage da se obe strane ubede u nemogućnost ostvarivanja političkih ciljeva vojnim putem, kao i da postoji nekoliko opcija za okončanje rata Rusije protiv Ukrajine.

„Ovo bi se moglo desiti ove godine, ali bi se moglo dogoditi sledeće godine, ili možda posle mnogo godina“, rekao je Pavel u podkastu PoliTalk, prenosi češki portal Novinki.

Istovremeno, on nije isključio mogućnost da sukob iz vruće faze pređe u zamrznutu, koja bi, kako je naveo, „mogla da traje godinama”.

„Verujem da će za nekoliko godina obe strane shvatiti da je nemoguće ići dalje, a pregovori će se održati. Ne samo Sjedinjene Američke Države, već i Kina, moraju da daju značajan doprinos tome i podstaknu obe zemlje na diplomatske pregovore“, dodao je češki lider.

Pavel je ocenio da, iako je Evropska unija velika ekonomska i politička snaga, potreban je jedinstven pristup koji uključuje i SAD i sve demokratske zemlje sveta.

Dok se ruska invazija na Ukrajinu u punom obimu nastavlja, Moskva i dalje kontroliše oko 20 odsto ukrajinske teritorije. Kijev je povratio deo kopna koje su ruske trupe zaplenile u prvim danima invazije 2022. godine, ali je ostvario sporije uspehe istiskujući moskovske snage sa istoka zemlje.
U međuvremenu traje ukrajinska ofanziva u oblasti Kursk.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare