Nestanak struje na Kubi Foto: AP Photo/Ramon Espinosa

Celo ostrvo Kuba ostalo je juče bez struje, zbog čega je deset miliona stanovnika ostalo u mraku, saopštilo je Ministarstvo energetike i rudarstva te zemlje.

Ministarstvo je na platformi Iks u popodnevnim satima objavilo da je „nacionalni sistem električne energije potpuno isključen u 11.00 sati“ nakon što je jedna od glavnih elektrana na ostrvu otkazala, preneo je Njuzvik.

Nestanak struje na Kubi Foto: AP Photo/Ramon Espinosa

Kubanska vlada zatvorila je juče ujutro škole i neke državne službe i obustavila pružanje usluga koje nisu neophodne, u nastojanju da uštedi energiju. Mnogim radnicima je rečeno da ostanu kod kuće, a noćnim klubovima je naređeno da se zatvore.

Kubanski predsednik Migel Diaz-Kanel Bermudes napisao je u na platformi Iks da rukovodstvo zemlje „pridaje apsolutni prioritet rešavanju ovog izuzetno osetljivog energetskog nepredviđenog slučaja za naciju“.

„Neće biti odmora do oporavka“, napisao je Diaz-Kanel Bermudes. Nestanci struje su već mesecima svakodnevna tema za Kubance.

Kubanski ministar energetike i rudarstva Visente de la O Levi juče je podelio objavu iz svog ministarstva u kojoj su označena „tri glavna faktora koji utiču na deficit proizvodnje električne energije: stanje infrastrukture, nedostatak goriva i povećanje potražnje“.

Nestanak struje na Kubi Foto: AP Photo/Ramon Espinosa

„Savršena oluja“

Premijer Manuel Marero ove nedelje je za sve češće nestanke struje tokom proteklih nekolikonedelja okrivio ‘savršenu oluju‘ dobro poznatu većini Kubanaca – loše stanje infrastrukture, nestašice goriva i rastuću potražnju.

„Nestašica goriva je najveći faktor“, rekao je Marero u televizijskoj poruci naciji.

Snažni vetrovi koji su počeli sa uraganom Milton prošle nedelje smanjili su sposobnost Kube da dobije gorivo sa brodova, rekli su zvaničnici.

Kubanska vlada takođe krivi američki trgovinski embargo, kao i sankcije koje je uveo bivši predsednik Donald Tramp, za poteškoće u nabavci goriva i rezervnih delova za rad njenih naftnih postrojenja.

„Složen scenario prvenstveno je uzrokovan intenziviranjem ekonomskog rata i finansijskim i energetskim progonom Sjedinjenih Država“, rekao je kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel na X u četvrtak.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće rekao je: „SAD nisu krive za današnje zamračenje na ostrvu, niti za celokupnu energetsku situaciju na Kubi.

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je kasno u petak da Vašington pažljivo prati potencijalne humanitarne posledice nestanka struje, ali da kubanska vlada nije zatražila pomoć.

Za mnoge Kubance, daleko od politike i naviknute na redovne nestanke struje, zamračenje širom zemlje nije bilo ništa drugo do uobičajeni petak uveče.

Dok je potražnja za električnom energijom porasla poslednjih godina zajedno sa privatnim sektorom Kube u nastajanju, zalihe goriva su naglo pale.

Najveći kubanski dobavljač nafte, Venecuela, smanjila je isporuke na ostrvo u proseku na 32.600 barela dnevno u prvih devet meseci ove godine, što je jedva polovina od 60.000 barela dnevno isporučenih u istom periodu 2023. godine, prema praćenju brodova. podatke i internu otpremnu dokumentaciju iz venecuelanske državne PDVSA.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar