Foto:profimedia.rs

Krvavi rat na Bliskom istoku se ne smiruje, a izraelski napadi na Gazu postaju sve brutalniji. Sve je počelo stravičnim napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, a optužbe za propuste koji su doveli do ovoga mogu se čuti i iz samog vrha vlasti. Iako pokušavaju da održe privid jedinstva bar dok traju borbe, to ne uspeva svaki put. Tako je objava izraleskog premijera Benjamina Netanjahua digla veliku prašinu u Izraelu i preti da mu pomrsi konce. Upravo je to kap koja je prelila času, jer Izraelci, čini se, sve manje imaju strpljenja za poteze svog lidera i njihovo nezadovoljstvo raste iz dana u dan. Tako se Netanjahu našao između dve vatre - krvavog rata u Gazi i besa svog naroda.

Objava na društvenim mrežama pojavila se na mreži u nedelju u 1:10 ujutro, dok je većina Izraelaca spavala.

Premijer Benjamin Netanjahu je imao poruku: Njegovi vojni i bezbednosni šefovi, kako je rekao, nisu uspeli da mu daju nikakvo upozorenje o iznenadnom napadu Hamasa 7. oktobra. Činilo se da je svu krivicu svalio na njih za kolosalne propuste – čak i dok su izraelske snage širile rizičan kopneni rat u Gazi.

Zemlja se probudila zbog žestokog odgovora, uključujući i one iz ratnog kabineta Netanjahua. Objava na Tviteru je izbrisana, a izraelski lider se izvinio u novoj objavi.

„Pogrešio sam“, rekao je. Ali šteta je učinjena.

Za mnoge Izraelce, ova epizoda je potvrdila sumnje u raskol i nered na vrhu tokom jedne od najgorih kriza u 75-godišnjoj istoriji zemlje i pojačala zabrinutost oko vođstva premijera Netanjahua, prenosi Njujork tajms.

„On je u stanju preživljavanja“, rekao je Gadi Volfsfeld, stručnjak za političke komunikacije na Univerzitetu Rajhman u Hercliji kod Tel Aviva.

Hamas Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

„Ranije je bio u teškim okolnostima i još uvek veruje da može da izađe iz ovoga i da nastavi da bude premijer kada se sve ovo završi“, rekao je profesor Volfsfeld i dodao: „Jedina stvar koja ga pokreće je da ostane na vlasti“.

Među prvima koji je prozvao Netanjahuove komentare usred noći bio je Beni Ganc, centristički bivši ministar odbrane i šef vojske koji je, zarad nacionalnog jedinstva, napustio redove parlamentarne opozicije da bi se pridružio Netanjahuovom ratnom kabinetu u danima nakon masakra od strane Hamasa.

Benjamin Netanjahu Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Najmanje 1.400 ljudi je ubijeno u tim napadima — to je bio najsmrtonosniji dan za jevrejski narod od Holokausta — a najmanje 239 je odvedeno kao taoci u Gazu.

U svom oštrom postu, Ganc je izrazio punu podršku vojsci i izraelskoj agenciji za unutrašnju bezbednost, Šin Bet, koja igra ključnu ulogu u ratu, i pozvao Netanjahua da povuče svoju izjavu.

„Kada smo u ratu“, napisao je on, „rukovodstvo znači pokazivanje odgovornosti, odlučivanje da činimo prave stvari i jačanje snaga tako da budu u stanju da izvrše ono što od njih zahtevamo“.

Foto: Ilan Assayag / Xinhua News / Profimedia

Iako su mnogi visoki zvaničnici – uključujući šefove vojske i bezbednosti i ministra odbrane Joava Galanta — već prihvatili određenu odgovornost za to što je Izrael uhvaćen nespreman, Netanjahu je odbio da sledi njihov primer. Umesto toga, nekoliko puta je rekao, poslednji put na konferenciji za novinare u subotu uveče, da će se posle rata svima postavljati teška pitanja, uključujući i njega samog.

Netanjahu, koji je bio na vlasti 14 od proteklih 16 godina, ušao je u ovaj rat na najnižoj tački svoje političke karijere, boreći se protiv optužbi za korupciju na sudu, iako su on i njegova ultranacionalistička i religiozno konzervativna vlada pokušavali da obuzdaju vlast pravosuđa, što je izazvalo ogromne proteste i višemesečne građanske nemire širom zemlje.

Iako su hiljade dobrovoljaca koji čine vojne rezerve zapretilo da će dati otkaz kao odgovor na potez protiv sudija, od zločina Hamasa, vojska kaže da je imala više nego snažan odgovor na masovni poziv.

Izrael Palestina rat Foto:EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Netanjahu je u subotu rekao da njegov plan za remont pravosuđa više nije na dnevnom redu. Ali njegovo odbijanje da javno prihvati bilo kakvu krivicu za debakl Hamasa dodatno je poljuljalo poverenje u njegovo vođstvo. Istraživanja javnog mnjenja od 7. oktobra ukazala su na ogromno poverenje javnosti u vojsku i pad vere u vladine zvaničnike.

Mnogi Izraelci imaju intimnu vezu sa vojskom, takozvanom narodnom vojskom koju čine regruti i rezervisti, od kojih se mnogi dobrovoljno javljaju u srednjim godinama. Ima etos da komandanti idu prvi u bitku, preuzimajući na sebe sav teret i rizike vođstva.

Veliki ratovi i bezbednosni neuspesi u prošlosti su srušili izraelske premijere, među kojima su Golda Meir, koja je podnela ostavku mesecima nakon rata 1973. i Ehud Olmert, čija je sudbina bila zapečaćena razornim sukobom koji je trajao mesec dana sa Hezbolahom u Libanu 2006. godine.

Foto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

A Netanjahu je bio u nevolji i pre nego što je Hamas prešao granicu. Izraelsko društvo je bilo u preokretu – i on je bio u njegovom središtu.

„Našao se u prekoračenju, bez ikakvih kredita“, rekao je Mazal Mualem, izraelski politički komentator za Al-Monitor, bliskoistočnu novinsku stranicu, i autor nedavne biografije izraelskog lidera, „Probijanje Netanjahuovog koda“.

Mualem je rekla da nema sumnje da je Netanjahu sposoban da vodi rat, ali da će se na kraju „bes okrenuti prema njemu, koliko god on rekao: ‘Nisu mi rekli’ i tako dalje“.

Možda je to razlog zašto je požurio da popravi svoj pogrešan korak na društvenim mrežama, rekla je ona.

Benjamin Netanjahu Foto: PA-EFE/MIRIAM ALSTER / POOL

U novoj poruci u nedelju kasno ujutru, pokazujući neobičan nivo skrušenosti, Netanjahu je istakao svoju podršku šefovima bezbednosnih grana, načelniku vojnog štaba i komandantima i vojnicima na frontu.

„Stvari koje sam rekao nakon konferencije za novinare nisu smele biti izgovorene i izvinjavam se zbog toga“, napisao je on.

Izvinjenje koje je usledilo, dogodilo se nekoliko sati nakon što je Netanjahu pokušao da odgovori na sve veće kritike javnosti zbog njegovog prividnog nedostatka empatije i nepristupačnosti, pozivajući na sastanak rođake talaca koji su držali bdenje ispred njegove kancelarije u Tel Avivu. Zatim je održao televizijsku konferenciju za novinare na kojoj je odgovarao na pitanja novinara prvi put od 7. oktobra.

U pokušaju vlade da pokaže jedinstvo u vreme nacionalne traume i opasnosti, Netanjahu se pojavio zajedno sa svojim ministrom odbrane, Galantom i Gancom.

Zla krv među njima nije tajna.

U martu, Netanjahu je nakratko otpustio Galanta nakon što je otvoreno upozorio na opasnost po nacionalnu bezbednost koju predstavlja potez slabljenja pravosuđa.

PROČITAJTE JOŠ:

Galant je nekoliko nedelja kasnije vraćen na posao pod intenzivnim pritiskom javnosti. Ganc je donedavno bio ogorčeni politički rival Netanjahua, koji je odbacio sporazum o podeli vlasti sa njim 2020. godine.

Mnoga pitanja na konferenciji za novinare bila su fokusirana na odgovornost za nepredviđeni napad Hamasa. Nekoliko sati kasnije, Netanjahu se oglasio na društvenim mrežama da pokuša da odbaci krivicu.

„Ni pod kojim okolnostima i ni u jednoj fazi premijer Netanjahu nije upozoren na ratne namere Hamasa“, navodi se u njegovoj objavi. „Naprotiv, procena celog bezbednosnog ešalona, uključujući šefa vojne obaveštajne službe i šefa Šin Beta, bila je da je Hamas odvraćan i da traži dogovor“.

„To je bila ocena koju su premijeru i kabinetu iznova izneli svi bezbednosni ešaloni i obaveštajna zajednica, uključujući sve do izbijanja rata“, navodi se u postu.

Iako je obrisana objava, malo je verovatno da će biti zaboravljena, a neki analitičari to vide kao dobru stvar.

„Mislim da to veoma dobro pojašnjava šta je Netanjahua zabrinulo ovih dana“, rekao je Gail Talšir, politikolog sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu. „On želi da se distancira od masakra 7. oktobra“, dodao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar