Majk Linč, britanski tehnološki preduzetnik nestao je nakon prevrtanja broda u Italiji Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Britanski biznismen Majk Linč nestao je nakon što je luksuzna jahta potonula kod obala Sicilije jutros.

Jedan muškarac je poginuo, a šest osoba se i dalje vodi kao nestalo nakon što je britanska jahta potonula kod obale Sicilije tokom nevremena, a među njima je i milijarder Majk Linč.

Bliski izvori potvrdili su da je njegova supruga, Anđela Bakarez, spasena.

BBC je pregledao korporativne evidencije vezane za jedrilicu „Bajezian“ i otkrio da je luksuzna jahta povezana sa suprugom Majka Linča, britanskog biznismena za kojeg se navodi da je među nestalima.

Najnoviji godišnji izveštaj kompanije podnet je u aprilu pri Registru kompanija Ostrva Man. U izveštaju se Anđela Bakarez navodi kao jedini legalni vlasnik, sa adresom u Londonu.

Bakarez je bila među 15 spasenih osoba, prenosi izvor za novinsku agenciju AFP.

Linč je 1996. godine suosnivao softversku kompaniju „Autonomy“ u Kembridžu, koja se brzo proširila i postala jedna od vodećih britanskih tehnoloških firmi.

Uspeh njegove kompanije doveo je do toga da je 2011. godine prodata kompjuterskom gigantu „HP“ za 11 milijardi dolara – posao u kojem je Linč zaradio 647 miliona dolara.

Ali kupovina se ubrzo razotkrila, jer su se postavljala pitanja o enormnoj ceni. Samo godinu dana kasnije, HP je odredio vrednost kompanije „Autonomy“ na 8,8 milijardi dolara, rekavši da je Linč preuveličao njenu vrednost.

Usledile su godine pravnih bitaka, koje su kulminirale tako što su američki tužioci podigli optužnicu protiv Linča 2018.

Tužioci su ga optužili da je preuveličao vrednost firme koristeći zastarele ugovore kako bi doveo u zabludu o prodaji kompanije, kao i da je prikrio poslovanje firme koja je donosila gubitke preprodajom hardvera, a optužili su ga i za zastrašivanje ili isplatu ljudi koji su izrazili zabrinutost.

Linč je na kraju izručen SAD-u 2022. kako bi se suočio sa suđenjem – proces koji je kulminirao u junu njegovom oslobađajućom presudom.

U intervjuu za BBC ranije ovog meseca, Linč je rekao: „Razlog zbog kog sedim ovde, budimo iskreni, nije samo zato što sam bio nevin… već zato što sam imao dovoljno novca da me ne odnese proces koji je namešteno da te odnese“.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare