Foto: crop media / Shutterstock.com, JACK GUEZ / AFP / Profimedia, Mahmud HAMS / AFP / Profimedia

Vlada Velike Britanije će razmotriti suspenziju dozvola za izvoz oružja Izraelu ako izraelski premijer Benjamin Netanijahu krene u potencijalno razornu kopnenu ofanzivu na palestinski grad Rafa u južnoj Gazi.

S pogoršanjem situacije u Gazi, jača diplomatski pritisak na Veliku Britaniju da prati druge zemlje i obustavi izvoz oružja u Izrael, prenosi Gardijan.

Izvori iz britanske Vlade tvrde da, iako nije doneta odluka o suspenziji dozvola za izvoz oružja, Velika Britanija ima mogućnost da brzo odgovori ako pravni savet proceni da Izrael krši međunarodno humanitarno pravo.

Britanija se pridružila drugim saveznicima u pritisku na Izrael da izbegne kopnenu ofanzivu u Rafi.

U pismu Komitetu za spoljne poslove o kontroli izvoza oružja u Izrael ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron u utorak je naveo da ne vidi kako bi ofanziva u Rafi mogla da se odvija bez ugrožavanja civila i uništavanja domova.

Na današnjem sastanku u Ženevi posvećenom o Sporazumu o trgovini oružjem, palestinske diplomate optužile su zvaničnike Velike Britanije da su prekršili sporazum odbijanjem da suspenduju prodaju oružja nakon što je Međunarodni sud pravde (MSP) doneo odluku da Izrael mora da obezbedi da njegove snage ne počine genocid nad Palestincima u Gazi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar