Foto:PA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN

Tokom prve posete Severnoj Koreji posle 24 godine, ruski predsednik Vladimir Putin obelodanio je da je sa kolegom iz Pjongjanga Kim Džong Unom potpisao Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu. Ovaj sporazum, između ostalog, podrazumeva i pružanje pomoći u slučaju "agresije" na bilo koju od zemalja potpisnica. Prema Putinovim rečima - "ko napadne Rusiju, napao je Severnu Koreju i obrnuto". Ovaj neočekivan sporazum već je izazvao negativne reakcije i zabrinutost na Zapadu, ali i u Ukrajini, imajući u vidu da se već mesecima sumnja da Pjongjang snabdeva Moskvu municijom i oružjem.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu koji su potpisale Rusija i Severna Koreja podrazumeva pružanje obostrane pomoći u slučaju agresije na jednu od zemalja.

Vladimir Putin i Kim Džong Un Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Opasno partnerstvo Putina i Kima

„Danas potpisani sveobuhvatni Sporazum o partnerstvu predviđa, između ostalog, pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednu od strana u ovom sporazumu“, rekao je Putin.

U tom kontekstu, on je odmah pomenuo na izjave zvaničnika SAD i drugih zemalja NATO saveza o nabavci visokopreciznih sistema dugog dometa, aviona F16 i drugog sličnog naoružanja i opreme za Ukrajinu, za koje sumnja da će biti korišćeni za udare na rusku teritoriju.

„Ovo nije samo izjava, već se dešava i sve to predstavlja grubo kršenje ograničenja koja su preuzele zapadne zemlje u okviru raznih vrsta međunarodnih obaveza“, naglasio je Putin.

Ruski lider je ranije pripremljeni dokument nazvao fundamentalnim i napomenuo da će on predstavljati osnovu odnosa između Rusije i Severne Koreje dugi niz godina. Razgovori delegacija dve zemlje trajali su oko sat i po, a sastanak dva lidera dva i po sata, duže od planiranog.

Vladimir Putin i Kim Džong Un Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

Putin je istakao da Moskva visoko ceni doslednu i stalnu podršku Severne Koreje, uključujući i podršku invaziji na Ukrajinu. Predsednik Severne Koreje Kim Džong Un potpisan sporazum je nazvao „defanzivnim i miroljubivim“.

Kim je istakao da sporazum ima za cilj da zaštiti i odbrani osnovne interese naroda dve zemlje, izražavajući uverenje da će postati pokretačka snaga koja ubrzava stvaranje novog multipolarnog sveta. Kim je napomenuo i da sporazum odgovara strateškoj prirodi odnosa dve zemlje u novoj eri.

„Potpisivanje sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Rusije i Severne Koreje predstavlja važan događaj jer je njime predviđen razvoj saradnje između dve zemlje, uključujući u oblasti ekonomije, politike i odbrane“, ocenio je Kim.

Severnokorejski lider je obećao da će njegova vlada „uvek verno ispunjavati svoje obaveze na osnovu sporazuma“. Rusiju je nazvao „najpoštenijim prijateljem i saveznikom“, a ruskog predsednika Vladimira Putina „najdražim prijateljem korejskog naroda“.

Foto:EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

„U ovom trenutku, kada ceo svet pomno obraća pažnju na Pjongjang, gde je stigla misija prijateljstva iz Rusije, stojim sa ruskim drugovima – našim najiskrenijim prijateljima i drugovima – u ovoj svečanoj sali“, naveo je Kim.

„Loša vest za ostatak sveta“

I pre samog potpisivanja ovog sporazuma, zapadni zvaničnici upozorili su na opasnost od samog sastanka Kima i Putina. Amerika je više puta optužila Rusiju da od Severne Koreje kupuje municiju i oružje za rat u Ukrajini.

Prema mišljenju Sju Mi Teri, koja je nekada bila analitičarka CIA, Putinova poseta Pjongjangu naglašava kako dve zemlje učvršćuju svoje veze uprkos izolaciji od međunarodne zajednice.

„Mislim da je prilično jadno što Putin mora da pribegne oslanjanju na 198. rangiranu ekonomiju u svetu, da bi nastavio svoj rat. Ovo su loše vesti za ostatak sveta“, naglasila je ona, ističući zabrinutost da ovo partnerstvo omogućava Severnoj Koreji da efikasno testira svoje oružje.

Ali Terijeva, koji je sada direktor istraživačkog „Vilson centra“, naglašava da bi partnerstvo moglo da traje samo dok je u toku ruska invazija na Ukrajinu. To bi se moglo pokazati kao neka vrsta „braka iz interesa“, rekla je ona.

Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN

Posledice po Ukrajinu

Jedna od najvažnijih stavki sporazuma o kojoj je Putin govorio je klauzula o međusobnoj odbrani.

Ruski mediji su preneli da je Putin rekao da Severna Koreja ima pravo da se brani i da Rusija i Severna Koreja mogu vojno da sarađuju, iako je sporazum „odbrambene i miroljubive prirode“.

Stoga, ovaj pakt o međusobnoj odbrani može imati posledice po Ukrajinu. Postoji bojazan oko toga može li Rusija više da uključi Severnu Koreju u sukob, koristeći kao izgovor ukrajinske napade na ruske gradove kao što je Belgorod ili regione koji su anektirani.

Iza kulisa paklenog saveza Rusije i Severne Koreje

Pored toga, sporazum između Severne Koreje i Rusije savršeno ispunjava potrebe obe zemlje. Moskvi je očajnički potrebno oružje, posebno municija i artiljerijske granate, a Pjongjang ima dosta zaliha.

Foto:PA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN

Sa druge strane, Severnoj Koreji pod sankcijama očajnički su potrebni novac i hrana.

Ispod površine, ovo otvara potencijal za Pjongjang i Moskvu da počnu bliže da sarađuju.

Dok se čini da je prioritet za Zapad, svakako kratkoročno gledano, da spreči da severnokorejsko oružje dođe do fronta u Ukrajini, u Južnoj Koreji vlada zabrinutost oko toga šta bi Severna Koreja mogla da dobije zauzvrat ako proda svoje oružje Rusiji.

POGLEDAJTE JOŠ:

Daleko najzabrinjavajući zahtev koji je Kim mogao da uputi jeste da mu Putin obezbedi naprednu tehnologiju oružja ili znanje, kako bi mu pomogao da napravi napredak u svom programu nuklearnog oružja. Severna Koreja se još bori da savlada ključno strateško oružje, uglavnom špijunske satelite i podmornicu sa nuklearnim oružjem, i to dok je pod sankcijama.

Da ih zaobiđe i spreči kolaps ekonomije, pomažu Kina i Rusija. Prošlog meseca, SAD su iznele tvrdnje da Rusija isporučuje rafinisanu naftu u Severnu Koreju u količinama koje premašuju ograničenje koje je nametnuo Savet bezbednosti UN. Džon Kirbi, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost, rekao je da blizina komercijalnih luka dve zemlje znači da bi snabdevanje naftom moglo da se nastavi na neodređeno vreme.

Zatvaranje granica uvedeno tokom pandemije kovida dramatično je smanjilo sposobnost Severne Koreje da trguje i nanelo dodatnu štetu njenoj krhkoj ekonomiji. Veruje se da je Kim obezbedio zalihe hrane, kao i energije iz Rusije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare