Žozep Borelj Foto:Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je da se Evropa suočava sa dva "brutalna rata" u blizini njenih granica i sa mnogo tenzija koje vrlo lako mogu da izmaknu kontroli.

Borelj je, obraćajući se u sredu na kraju Šumanovog bezbednosnog i odbrambenog foruma u Briselu, upozorio da bi neke od tih kriza mogle da eskaliraju u veliku globalnu konfrontaciju „u vreme kada je svet postao multipolaran, a multilateralni sistem koji bi trebalo da održava mir je duboko oslabljen“.

„Mi, Evropljani, suočavamo se sa dva brutalna rata u blizini naših granica i sa puno tenzija koje vrlo lako mogu da izmaknu kontroli – u Libiji, u Sahelu, na Zapadnom Balkanu, na Kavkazu, u Sudanu, na Rogu Afrike, na granicama (Demokratske) Republike Kongo, u Zalivu, u Južnom kineskom moru, u Južnoj Aziji, (i) bandama i narko kartelima u Latinskoj Americi i Centralnoj Americi“, rekao je Borelj.

On je dodao da bi čak i institucije, koje su srž sistema Ujedinjenih nacija, poput Međunarodnog suda pravde (ICJ), mogle da budu oslabljene.

„Ako se presude Međunarodnog suda pravde ne poštuju, svet će biti u mnogo lošijoj situaciji. I mi se sledeći put nećemo ponovo pozivati na Međunarodni sud pravde ako ovoga puta njegova presuda ne bude sprovedena – a nije. Nije“, naglasio je Borelj.

On je dodao da zna da je „geografija važna“ i da su „ratovi koji su nam blizu važniji od ratova koji su daleko“.

PROČITAJTE JOŠ

„Ali svi oni su međusobno povezani. Svaki rat, svaka kriza bilo gde utiče na bilo koje drugo mesto u svetu“, poručio je Borelj i dodao da su ugrožena javna dobra, od cena energenata do slobode plovidbe.

On je ocenio da je Šumanov bezbednosni i odbrambeni forum bio neophodan i važan sastanak.

„To je drugi korak u pravcu angažovanja Evropljana sa ostatkom sveta, a ostatka sveta sa nama“, poručio je Borelj.

U Briselu je juče održan drugi Šumanov forum za bezbednost i odbranu, na kojem su se okupili politički akteri, visoko pozicionirani donosioci odluka, vojni predstavnici zemalja članica EU i više od 60 partnerskih zemalja, među kojima je i Srbija, kao i predstavnici međunarodnih i regionalnih organizacija, vodećih tink-tenk organizacija i akademske zajednice.

Cilj foruma je bio da se rasvetli kako aktuelna i potencijalna mirovna, bezbednosna i odbrambena partnerstva mogu da odgovore na najhitnije bezbednosne pretnje i izazove i doprinesu globalnom miru i bezbednosti, kao i da podrže međunarodni poredak i multilateralizam zasnovan na pravilima.

BONUS VIDEO Mogu li nova priznanja Palestinske države da smire ratne tenzije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare