Napad na hipermarket u Harkovu, Foto: AP Photo/Andrii Marienko

Visoki predstavnik Evropske unije za spolju politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da će na današnjem sastanku ministara odbrane Unije biti razmatrano ukidanje ograničenja Ukrajini da oružje koje dobija sa Zapada koristi za napade na ruskoj teritoriji.

„Da li da dozvolimo da se naše oružje koristi dalje, na ruskoj teritoriji? Pa, neke države članice su počele da odlučuju o ukidanju ovog ograničenja. To je još jedna važna stvar za raspravu danas“, rekao je Borelj pre sastanka, a objavljeno je na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

Foto: EPA-EFE/Sean Gallup / POOL

Borelj smatra da bi takva upotreba oružja iz zapadnih zemalja, prema ratnom pravu, bila prihvatljiva, iako bi stvorila rizik od eskalacije sukoba.

„Moramo da balansiramo između rizika od eskalacije i potrebe Ukrajinaca da se brane“, dodao je Borelj.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na sastanku ministara odbrane EU koji se danas održava u Briselu biće razmatrna pomoć Ukrajini, a sastanku će prisustvovati i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je pre sastanka izjavio da upotreba oružja zapadnih zemalja ne bi učinila da „NATO i njegove članice budu deo konflikta“.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov će na sastanku izvestiti ministre odbrane EU o potrebama Ukrajine. Ministri odbrane Unije sastaju se, između ostalog, da bi pokušali da prevaziđu mađarsko blokiranje paketa pomoći Ukrajini vrednog 6,5 milijardi evra, navodi AP.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare