Poplave Kina Foto: STR / AFP / Profimedia

Južna Kina je poplavljena treći dan otkako je tajfun Haikui, sada u povlačenju ka zapadu zemlje, pogodio taj deo Kine, a na stotine letova je otkazano u pokrajini Guangdong, iako su vetrovi u slabljenju.

Iako su se olujni oblaci pomerili na zapad prema Guangdongu, jednoj od najbogatijih provincija zemlje, još pljuskova je bilo i dalje se prognozira za jugoistočnu pokrajinu Fuđijan, gde su mediji izvestili da su ekonomski gubici dostigli 5,054 milijarde juana (690,81 miliona dolara), otkako je tajfun u utorak stigao na kopno.

U glavnom gradu Guangdonga Guangdžou, aerodrom Baijun, jedan od najprometniji u Kini, otkazao je 316 letova i odložio 271, prema aplikaciji za praćenje letova Flajt Master.

Šenžen Baoan aerodrom je otkazao 176 letova i odložio polovinu svojih letova dok je aerodrom Džinvan u Džuhaju otkazao 91 i odložio 74.

Pročitajte još:

Obilna kiša je navodno dovela do izlivanja reka u Tangsiju, u Guangdongu i neka sela su pretrpela teške posledice. Preko 350 ljudi, uključujući starije, žene i decu su preseljeni iz nižih područja, navodi državni radio.

Kineska meteorološka uprava prognozira kišne oluje u centralnom i istočnom Guangdongu, južnom delu Đangsija, južne oblasti u provinciji Hunan, severoistočne oblasti Guangsi regiona, i centralnog dela ostrva Hajnana.

Poplave u delovima provincije Fuđijan tokom protekle dve dana prinudile su na evakuaciju skoro 300.000 ljudi i oštetili više od 2.500 domova. Skoro 10.000 hektara useva u Fuđijanu potopljeno je.

Intenzivne kiše u gradu Fudžou premašile su 12-godišnji rekord padavina i veće su od onih koje je doneo tajfun Doksuri krajem jula.

BONUS VIDEO Novi problemi sa poplavama u Novom Sadu: Suteren Isidorine gimnazije poplavljen, nastava organizovaa van škole

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar