Ivan Gašev i Bojko Borisov Foto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia; : Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

Bugarsku potresa novi politički skandal, čiji su akteri glavni tužilac Ivan Gešev, zvani „Kapa“ i bivši premijer Bojko Borisov, zvani „Tikva“. Naime, Gešev tvrdi da ga je Borisov napao - i to bombama.

Kako tvrdi Gešev, njemu je neko prvog maja, pokušao da bombarduje neprobojni terenac dok se vozio seoskim putem, piše Jutarnji list.

Foto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Inače, njega antikorupcijski i prodemokratski aktivisti dugo smatraju preprekom približavanju Bugarske normama Evropske unije.

Tokom leta 2020. godine bio je jedna od glavnih meta masovnih uličnih protesta protiv mafije, kada su demonstranti bezuspešno tražili njegovu ostavku.

Demonstranti veruju da su moćni bugarski tužioci u centru mafijaške strukture i na taj način obezbeđuju da „velike zverke“ nikada ne budu izvedene pred lice pravde.

Otkako je preživeo ulične proteste 2020. godine, Geševa je bilo gotovo nemoguće izbaciti. To je delom posledica njegovog bliskog odnosa sa Borisovim, kome je pomogao da izađe iz zatvora prošle godine.

Bojko Borisov Foto:Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Priča o bombardovanju

Ali sada je nešto podstaklo njihov sukob, nudeći tračak nade onima koji se nadaju da će osloboditi zemlju od korupcije. Borisov je tesno pobedio na izborima u aprilu, a njegov kandidat za premijera, bivša komesarka EU Marija Gabrijel, rekla je da želi da Gešev podnese ostavku zbog štete po pravosuđe.

Gešev je uzvratio ove nedelje, rekavši da politička klasa pokušava da ubije njega i njegovu porodicu, dodajući da je spreman da otkrije sve o korupciji na najvišem nivou.

O njemu su prvog maja pisali svi mediji nakon što je rekao da je za dlaku preživeo masovni bombaški napad na krivini na kojoj je saobraćaj morao da bude usporen. Njegov zamenik Borislav Sarafov tvrdio da se na putu nalazi krater prečnika tri metra.

Mnogi opozicioni političari sumnjali su da je to politička predstava u kojoj Gešev laže dok se politička plima okreće protiv njega.

Na fotografijama sa lica mesta vidi se požar pored puta i dva oborena stabla. Asen Vasilev iz stranke „Nastavljamo promenu“ rekao je novinarima u šali da je neko pokušao da „uplaši zečeve“, dok je Atanas Atanasov iz stranke Demokratska Bugarska dodao da je sve jasno namešteno.

Inače, ovo nije jedini put kada je Gešev tvrdio da mu je život u opasnosti. On je u ponedeljak, tokom javne izjave, pocepao pismenu ostavku i rekao da mu je ona nametnuta i obećano da će ostati na funkciji do kraja mandata – do 2026. godine. Rekao je da je dobijao pretnje smrću poput komentara da se nalazi na ivici litice i da duva vetar. Takođe je nagovestio da je bilo zloslutnih upita o njegovoj porodici.

Sugerisao je i da je Borisov pokušao da ga nagovori da postane ambasador u Turskoj ili Izraelu, ali negira da je uopšte imao mogućnost da mu da takvu ponudu jer trenutno nije na vlasti. Gešev je takođe ismevao Borisova što je ruskom predsedniku Putinu dao psa u znak prijateljstva.

Foto:DIMITAR KYOSEMARLIEV / AFP / Profimedia

Izveo Borisova iz zatvora

Inače, kada je Borisov uhapšen prošle godine, Gešev ga je izvukao, a slučaj je viđen kao jasan dokaz da su bugarski tužioci ključni u zaštiti mafije. Ali Borisov je sada ljut na navode da ga je Gešev spasao i tvrdi da su tu odluku donela dva nezavisna suda.

Gešev mu zamera i pominje ime Borisova u vezi sa pretnjama koje je dobio, a pomenuo je i slučaj pranja novca koji ima veze sa Borisovim, kao i sticanje imovine u Barseloni.

Ipak, nije sasvim jasno šta se dogodilo između njih dvojice. Postoji mogućnost da je Borisov konačno shvatio da je Gešev prepreka njegovoj političkoj budućnosti.

Bojko Borisov Foto: REUTERS/Spasiyana Sergieva

Zaštita Ministarstva pravde

Geševov zamenik Sarafov promenio je svoju priču na dan navodnog bombardovanja pored puta i sada zahteva ostavku svog šefa. Geševa je podneo prijavu o navodnim zločinima gradskom tužiocu u Sofiji, a s obzirom na osetljivost slučaja, dobio je i zaštitu od bugarskog Ministarstva pravde. Tako Ministarstvo pravde sada štiti zamenika tužioca od njegovog šefa.

„Znam Geševa i zato izjavljujem da se plašim za svoj život“, rekao je Sarafov i opisao Geševa kao „nestabilnog“.

Pročitajte još:

Gešev je, pak, zatražio od bugarskog Vrhovnog sudskog saveta da preduzme disciplinske mere protiv Sarafove i nazvao je „izdajicom bugarskog naroda”.

Sindikat sudija u Bugarskoj Geševa opisuje kao nesposobnog za svoju funkciju zbog nedostatka moralnih i profesionalnih kvaliteta, a zatražili su i razrešenje VSS koji imenuje glavnog tužioca.

To bi inače izazvalo temeljnu reviziju bugarskog pravosuđa, možda čak i ustavne promene.

Moguće je da će VSS Bugarske popustiti pred političkim pritiscima i zahtevati smenu Geševa, a malo je verovatno da će Borisov uspeti da formira vladu, pa bi zemlja mogla da se suoči sa šestim izborima za dve godine.

BONUS VIDEO Bugari peti put u dve godine na biralištima: Vraća li se Bojko Borisov?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar