Matej Tonin Foto: EPA-EFE/ANTONIO PEDRO SANTOS

Slovenački ministar obrane Matej Tonin kratko je gostovao na CNN-u, gde je govorio o ukrajinskoj krizi. U intervjuu uoči obraćanja američkog predsednika Džoa Bajdena, Tonin je govorio o važnosti jedinstva zapadnih saveznika,a spomenuo je i slučaj Bosne i Hercegovine, prenosi 24ur.

PROČITAJTE JOŠ:

Upitan da li je ono što se događa u Ukrajini pretnja i Sloveniji, slovenački ministar obrane kazao je kako je u ovom trenutku važno učiniti ono o čemu govore zapadni saveznici.

„Vladimir Putin je pokrenuo akcije prema Ukrajini, uveren da nećemo učiniti ono što najavljujemo. Sankcije moraju biti oštre. Ako smo ujedinjeni, što je naše najjače oružje, onda ne vidim nikakvu opasnost za Sloveniju“, rekao je.

Postupke Rusije opisao je kao jasno kršenje međunarodnog prava te rekao kako se radi o invaziji. No priznao je da sankcije ne bi bile bolne samo za Rusiju, veći da Europsku uniju, zbog rasta cena gasa.

Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/SERGEY GUNEEV

„Kao što sam rekao, sankcije moraju biti oštre, ali moraju biti usmerene na rusko vođstvo, posebno na firme i finansijske tokove“, rekao je, dodavši da bi Rusija takođe mogla da izazove probleme na zapadnom Balkanu.

„Deo ruskog scenarija je taj da oni odvlače pažnju i bojim se da će se na Zapadnom Balkanu dogoditi nešto loše, gde Putinov prijatelj Dodik vuče čudne poteze“, rekao je.

Tonin smatrao da se ponavlja ruski scenario iz Gruzije i Krima pa je odbacio navode da je Putin uhvatio Zapad na levoj nozi, prenosi Jutarnji list.

Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

„Na nivou NATO-a i EU-a imali smo puno ministarskih sastanaka i pokazali zajedništvo, što je naša najveća prednost. Ako je ht3o podeliti EU, to mu je bio loš potez“, rekao je Tonin.

Na pitanje treba li Ukrajinu sada primiti u NATO, Tonin je rekao kako je Slovenija već podnela predlog za ulazak Ukrajine u EU.

„Ukrajini sada treba jasan znak nade, a Slovenija je pokrenula inicijativu za ulazak u EU po brzoj proceduri. Moramo im pokazati da su deo Evrope“, rekao je, ne spominjući članstvo u NATO-u.

BONUS VIDEO: Ukrajina: Rat ili mir – gosti Nataša Ivanovski i Aleksandar Vasović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar