Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Novorođeni blizanci ubijeni su u Gazi dok je njihov otac bio u kancelariji lokalne uprave kako bi prijavio njihovo rođenje. Dečak Aser i devojčica Ajsel imali su samo četiri dana kada je njihov otac Mohamed Abu al-Kumsan otišao po njihove izvode iz registra rođenih.

Dok je bio odsutan, komšije su ga zvale i rekle da je njihova kuća u Deir al Balahu bombardovana. U izraelskom vazdušnom napadu ubijene su i njegova supruga kao i  baba blizanaca. „Ne znam šta se dogodilo. Rečeno mi je da je granata pogodila kuću“, ispričao je otac.

Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas kaže da je 115 odojčadi rođeno i potom ubijeno tokom rata. Prema novinskoj agenciji AP, porodica je sledila naredbu o evakuaciji grada Gaze u prvim nedeljama rata između Izraela i Gaze, tražeći sklonište u središnjem delu pojasa, prema uputstvima izraelske vojske, prenosi Hina.

Pre par dana pogođena školska zgrada

BBC je zatražio od izraelske vojske komentar o napadu i čeka odgovor. Izrael kaže da pokušava izbeći ranjavanje civila i za njihovu smrt okrivljuje Hamas, koji deluje u gusto naseljenim područjima, uključujući korišćenje civilnih zgrada kao skloništa.

#related-news_0

Ali, zvaničnici retko komentarišu pojedinačne slučajeve izraelskog udara. U poslednjih nekoliko nedelja napadnuto je nekoliko takvih skloništa u Gazi. U subotu je izraelski vazdušni napad na školsku zgradu koja je pružala utočište raseljenim Palestincima u gradu Gazi ubio više od 70 ljudi, rekao je direktor bolnice za BBC.

Portparol izraelske vojske rekao je da je škola „služila kao aktivni vojni objekat Hamasa i Islamskog džihada“, što je Hamas negirao. Izrael je osporio broj mrtvih, a BBC nije mogao nezavisno proveriti brojke ni s jedne strane.

BONUS VIDEO: U iščekivanju napada: Liban tvrdi da ne želi rat, Hezbolah – još nismo odgovorili Izraelu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar