Posmrtna povorka Ismaila Hanijea

Bliski istok je na ivici drastične eskalacije sukoba. Naime, očekuje se iranska odmazda za izraelsko ubistvo prvog čoveka Hamasa u Teheranu. Ako se teško naoružana libanska grupa Hezbolah uključi u iransku odmazdu, rat koji je počeo brutalnim napadom Hamasa na Izrael prošle godine postaće mnogo, mnogo gori.

Kako prenosi Barak Ravid, odlično obavešten novinar portala Aksios, američki general zadužen za snage SAD na Bliskom istoku sinoć je stigao u region, piše index.hr.

Putovanje generala Majkla Kurile u region planirano je pre nedavne eskalacije između Izraela, Irana i Hezbolaha, ali se očekuje da će to iskoristiti da pokuša da mobiliše istu međunarodnu i regionalnu koaliciju koja je branila Izrael od napada iz Irana 13. aprila, Američki zvaničnik potvrdio je Akiosu.

Iran je do sada odbijao sve pokušaje posredovanja, prenose regionalni mediji.

PROČITAJTE JOŠ:

Posle ciljanog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu, Iran je zapretio Izraelu teškom osvetom.

Istovremeno, Amerika je pozvala svoje građane da što pre napuste Liban. To su učinile i Velika Britanija, Švedska, Ukrajina, Francuska, Kanada i Jordan. Sve veći broj letova se otkazuje, a vreme ističe.

Napad se očekuje već sutra

Tri američka i izraelska zvaničnika izjavila su da očekuju da će Iran napasti Izrael već sutra. Lideri Irana i Hezbolaha obećali su osvetu za ubistva glavnog vojnog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra i političkog lidera Hamasa Ismaila Hanije.

Ismail Hanije Foto: UNK / Zuma Press / Profimedia

Amerika je potvrdila da jača svoje snage na Bliskom istoku u pripremi za mogući napad Irana na Izrael i poslala je još ratnih brodova i borbenih aviona u region, potvrdio je Pentagon u petak. Među tim snagama je i nosač aviona USS Abraham Linkoln sa pripadajućom udarnom grupom ratnih brodova i podmornica.

Kakva se iranska odmazda očekuje?

Američki zvaničnici očekuju da će iranska odmazda biti slična napadu na Izrael 13. aprila, ali potencijalno većeg obima i mogla bi uključiti libanski Hezbolah

Bajdenova administracija zabrinuta je da će možda biti teže mobilisati istu međunarodnu i regionalnu koaliciju zemalja koje su branile Izrael od prethodnog iranskog napada jer se Hanijino ubistvo dogodilo u kontekstu rata između Izraela i Hamasa, koji je izazvao snažnu anti- Izraelsko raspoloženje širom regiona.

Jordanova ključna uloga

Očekuje se da će general Kurila posetiti nekoliko zemalja Zaliva, Jordan i Izrael. Jordan će biti ključna stanica na njegovom putu. Jordanci su odigrali značajnu ulogu tokom napada 13. aprila, obarajući iranske bespilotne letelice koje su ušle na njihovu teritoriju prema Izraelu i dozvoljavajući američkim i izraelskim avionima da koriste njihov vazdušni prostor za presretanje letelice. SAD se nadaju da će to učiniti ponovo ako bude potrebno, rekao je zvaničnik.

Američki i izraelski zvaničnici rekli su da ne znaju da li će Iran i Hezbolah pokrenuti koordinisani napad ili će delovati odvojeno. Dodali su da misle da još rade na finalizaciji vojnih planova i da čekaju odobrenje na političkom nivou.

Nije slučajno Amerika u petak objavila da jača svoje snage

Američki zvaničnik je rekao da je Bajdenova administracija u petak želela da objavi povećanje američkih snaga jer Iran i Hezbolah još uvek razgovaraju o tome kako će izgledati njihova odmazda, a Amerikanci se nadaju da će ta najava pomoći da ih odvrate i utiču na njihove vojne planove.

Novinari su juče pitali američkog predsednika Džoa Bajdena da li misli da će Iran odustati i odustati od najavljene osvete. „Nadam se. Ne znam“, rekao je.

BONUS VIDEO: Izraelska policija rasteruje demonstrante u Tel Avivu na antivladinim i talačkim protesti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare