Petar Knežević Foto: TV Vijesti

Pripadnik Protivterorističke jedinice Crne Gore navodno je pretio angažovanjem kriminalnih grupa na Cetinju, u slučaju da ne dođe do ustoličenja mitropolita Joanikija 5. septembra prošle godine. Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković objavio je audio snimak na kom Knežević izlaže svoje planove, a Zeković tvrdi da ga je dobio od nepoznatog pošiljaoca. Policija je pokrenula postupak protiv Kneževića, koji se do sada nije oglašavao, a prema pojedinim informacijama nalazi se u Beogradu.

Na audio snimku čuje se glas muškarca za kog se pretpostavlja da je Knežević kako prepričava detalje policijske akcije sa Cetinja 5. septembra.

„…Ja sam držao nikšićku grupu, bjelopoljsku grupu, beransku grupu, novljansku grupu i barsku grupu. Sve kriminalce na telefon“, govori osoba za koju se tvrdi da je Knežević.

U daljem razgovoru, on citira kriminalce koji su mu rekli da su spremni za akciju, u slučaju da demonstranti ne puste patrijarha i mitropolita da prođu.

„Krećemo, trebamo vam, krećemo spremni smo, krećemo. Ne daj Bože, ako ne pušte patrijarha krećemo, ‘oćemo Cetinje da zapalimo danas, da zapalimo Cetinje“, čuje se u snimku.

Druga dva snimka nastala su nekoliko dana nakon ustoličenja Joanikija na Cetinju, koje su pratili brojni sukobi i dramatični momenti.

Knežević tada navodno nepoznatim osobama saopštava da su osvojili Cetinje.

„Mi smo otišli, osvojili smo tamo Cetinje, ne osvojili nego raščistili tamo tu bagru i to završii“, kaže pripadnik PTJ.

Rakonjac, bivši premijer Zdravko Krivokapić i Knežević, Foto: Screenshot/gov.me

Policija istražuje Kneževića

Zbog objavljenih video snimaka unutrašnja kontrola Uprave policije Crne Gore formirala je predmet protiv Kneževića.

„Ministar unutrašnjih poslova je od strane direktora Uprave policije obavešten o radnjama koje se sprovode, a čiji je fokus na identifikaciji i rasvetljavanju činjenica i okolnosti sadržaja audio snimka navodnog govora policijskog službenika Petra Kneževića. S tim u vezi, uključiće se i Odeljenje za unutrašnju kontrolu policije, a u zavisnosti od ishoda ovih radnji, sprovešće se i odgovarajući postupci propisani Zakonom u odnosu na odgovornost policijskog službenika“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Međutim, prema informacijama Televizije Vijesti, Knežević se trenutno nalazi u Beogradu i nedostupan je policiji Crne Gore.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ko je Petar Knežević

Knežević je do ustoličenja mitropolita Joanikija bio nepoznat crnogorskoj, ali i regionalnoj javnosti. U centar pažnje dospeo je upravo zbog akcije prilikom ustoličenja, kada je učestvovao u sprovođenju mitropolita Joanikija i patrijarha Porfirija na Cetinje helikopterom.

Nekoliko dana nakon ustoličenja tadašnji crnogorski premijer Zdravko Krivokapić organizovao je prijem za članove bezbednosnog sektora koji su učestvovali u složenoj operaciji.

Tada su zabeležene fotografije Kneževića sa premijerom, koji mu se zahvalio na požrtvovanosti.

„Vi ste osvetlali obraz Crnoj Gori. Vi ste svojim delovanjem pokazali da Crna Gora može da bude drugačija“, poručio im je tada Krivokapić.

BONUS VIDEO Dramatični momenti sa Cetinja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar