Foto: Dimitar KYOSEMARLIEV / AFP / Profimedia

Početkom jula, bivši glavni tužilac Bugarske, koji je retko postavljao pitanja dok je bio na funkciji, obratio se Fejsbuku uživo. Dok je Ivan Gešev nespretno čitao sa telepromptera, ukočeno zureći u kameru, najavio je planove za osnivanje novog pokreta, Pravda za Bugarsku — prvi korak, kako su neki rekli, do njegovog ulaska u politiku.

Gešev, koji je sebe jednom nazvao „instrumentom u Božjim rukama“, a u junu je smenjen sa mesta glavnog tužioca, progutao je svoj govor, ne misleći na godine protesta i negodovanja javnosti zbog njegovog pristajanja da radi na račun oligarha i korumpiranih političara dok je bio na vlasti i njegov neuspeh da istraži korupciju visokog ranga.

Ovaj pokušaj Geševa da se vrati u javni život tako brzo nakon što je smenjen sa funkcije tužioca bio je još jedan čudan trenutak jer je nova vlada — koja nije krila da joj se ne sviđa — imala za cilj da ispravi godine stagnacije, i kako je pristala da se fokusira se na eliminisanje korupcije u svojim redovima.

Bugarska je identifikovana kao glavna slaba tačka vladavine prava u Evropskoj uniji, gde organizovane kriminalne grupe i Rusi imaju moć nad politikom zemlje, prenosi Politiko. Sređivanje pravosuđa trebalo je da bude glavni deo rešavanja tog problema.

Foto:NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Geševov izlazak trebalo je da označi početak preokreta iz onoga što se naziva „mafijaška država“. Bez njegove sposobnosti da suzi istrage, oduvek je postojala nada da će značajna reforma sada biti moguća. Zaista, u velikom razvoju događaja od njegovog odlaska, Evropski javni tužilac je ovog meseca krenuo u akciju u saradnji sa bugarskom policijom i službama bezbednosti na sprovođenju racija zbog zloupotrebe fondova EU — jednog od ključnih izvora prihoda mafije.

Ostaje, međutim, pitanje da li je Geševo uklanjanje jednostavno kozmetičko. Na kraju krajeva, nasledio ga je čovek koji je dugo bio njegov zamenik. Sistemske promene korena i grana još uvek izgledaju daleko.

„Živimo u zemlji u kojoj šačica ljudi odlučuje u zavisnosti od svojih poslovnih i/ili političkih interesa, najčešće delujući protiv vladavine prava i javnog interesa“, rekao je advokat za ljudska prava Mihail Ekimdžiev, misleći na nedavne pravosudne skandale.

Loše sudske navike

Posle godina političkih turbulencija, ovogodišnji izbori su završeni tako što su dve rivalske stranke — partija desnog centra GERB bivšeg premijera Bojka Borisova i reformistički antikorupcijski savez Nastavljamo promene i Demokratska Bugarska — prinuđene da zajedno grade vladu i obećanje da će zaustaviti političku korupciju.

Foto:Hristo Vladev / Zuma Press / Profimedia

Političari su godinama vodili kampanju na osnovu obećanja da će suzbiti rasprostranjenu korupciju samo da ne bi bili u stanju da nametnu promene kada dođe vreme, uključujući i tokom kratkotrajne reformističke vlade 2022. koju je vodio Kiril Petkov, ko-lider „Mi nastavljamo promene“, prenosi Politiko.

Pod Petkovljevom vladom, Borisov je nakratko bio uhapšen u velikoj istrazi za korupciju, ali optužbe nikada nisu podignute – a Gešev je osporio slučaj kao politički motivisan. Slučaj je takođe bio poremećen proceduralnim nedostacima i sud je na kraju odlučio da je hapšenje nezakonito. Od tada, Borisov i Gešev su postali neprijatelji.

„Ne možete nikoga krivično goniti, na ulici, u parlamentu ili u kancelarijama premijera bez normalnog radnog pravosudnog sistema“, rekao je Petkov u nedavnom intervjuu za Politiko. „Ukoliko Bugarska ne počisti ovo i ne bude imala institucionalni okvir, nastavićemo da vodimo ove političke borbe bez krajnjeg rezultata“.

Gešev je razumeo optiku snažnog pravosudnog sistema čak i ako ga nije izgradio.

Nakon protesta zbog njegove nominacije 2019. Gešev je pokušao da popravi svoju reputaciju. On je bio jedini kandidat i postojale su sumnje da se radi o političkom imenovanju, a neki demonstranti su tražili transparentniju proceduru imenovanja. Obišao je gradove i sela širom zemlje u želji da ga vide kao čoveka iz naroda. Pokušao je da suzbije sitne zločine i pokrenuo niz događaja protiv govora mržnje protiv porasta antisemitizma, rasizma i ksenofobije.

U drugoj polovini svog mandata na vlasti, Gešev je rekao da su on i bugarski pravosudni sistem takođe bili na udaru podzemlja, oligarha i korumpiranih političara.

Ipak, Geševo smenjivanje navelo je zakonodavce, akademike i zagovornike prava koji sugerišu da bi ovo mogao biti ključni trenutak za Bugarsku. Može samo napredovati, tvrde oni, ako može da izdrži dvostruke testove starih saveza koji dižu svoje glave i Geševljevih političkih aspiracija.

„Ono što je novo je to što su političke stranke statusa kvo shvatile da je politički štetno za njih da se i dalje opiru reformi pravosuđa“, rekao je Hristo Ivanov, bivši ministar pravde i ko-lider Demokratske Bugarske.

Pokušaji reformisanja

Vrhovni sudski savet (SJC), najviši bugarski pravosudni organ, razrešio je Geševa u junu nakon niza skandala.

Nedeljama pre nego što je otpušten, Gešev je rekao da je pobegao od bombe pored puta koja je imala za cilj da ga ubije, ali istaknute ličnosti tvrde da je on možda inscenirao incident. Njegov zamenik Borislav Sarafov ogradio se od svog šefa, pozvao ga da se povuče i zatražio svoje bezbednosne detalje, u strahu od odmazde.

Jedan bugarski medij je objavio: „Zamenik glavnog tužioca poziva na krivično gonjenje glavnog tužioca“.

Nakon kritika Sarafova, Geševovi lojalni saveznici i političke partije su se, jedan po jedan, javno distancirali od njega. Pokret za prava i slobode (MRF), stranka za koju se smatra da ima bliske veze sa Geševom, povukla je podršku i pridružila se pozivima za njegovu ostavku.

Sada je Sarafov vršilac dužnosti glavnog tužioca. I iako se ministar pravde žalio na imenovanje Sarafova, VSS je odbio da ga smeni.

Foto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Gešev ukazuje na predstavnike međunarodnih vlasti koje se bave eksplozijom u okviru istrage, u intervjuu za Politiko prošlog meseca. On je optužio vladu da je naredila njegovo otpuštanje, a ne da se bavi „pokušajem atentata na glavnog tužioca jedne evropske zemlje“.

„Našli smo se u filmu u stilu Gaja Ričija u kojem se nekoliko gangstera međusobno tuku. Nema dobrih heroja i samo je pitanje ko će nadmašiti ostale“, rekao je Ekimdžijev, advokat za ljudska prava, misleći na poslednje nedelje Geševa na funkciji.

Na pitanje o njegovom otpuštanju, Gešev je opisao navode o svojim vezama sa političarima kao „propagandne klišeje“.

„Da sam imao takav uticaj i da sam zgodno sledio naređenja političara umesto da se borim protiv njih, ne bih bio smenjen, zar ne?“ rekao je.

Strah u Briselu

Evropska unija je izrazila zabrinutost zbog podele vlasti i nezavisnosti pravosuđa u Bugarskoj od kada se Sofija pridružila bloku 2007. godine, gledajući kako se zemlja bori sa vladavinom prava.

Evropski parlament je 2020. godine usvojio rezoluciju kojom se Bugarska osuđuje zbog nepoštovanja vladavine prava. Ranije ove godine, Evropsko javno tužilaštvo otvorilo je istragu o korupciji i potencijalnoj zloupotrebi sredstava EU namenjenih za obnovu prestonice. U svom izveštaju o vladavini prava za 2023. objavljenom ranije ovog meseca, Evropska komisija je izdvojila nemogućnost da se glavni tužilac smatra odgovornim, a politički uticaj na pravosudni sistem vidi kao dugotrajno pitanje za Bugarsku.

„Neizbežno je suzbijanje korupcije, ali koliko daleko su političari spremni da idu, ostaje da se vidi“, rekao je Evgenij Dainov, politikolog iz Sofije.

„Tokom godina određene stranke su pokazale da su zainteresovane da imaju politički zavisno pravosuđe. Malo je verovatno da bi se oni predomislili preko noći“, dodao je on.

Svaka promena će biti spora.

Bojko Borisov Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Neposredno pre smene Geševa, potencijalno u strahu da ne bude uklonjen sa svog mesta, on je najavio istrage protiv brojnih političara, uključujući Borisova, i viših sudija.

PROČITAJTE JOŠ:

„Da je imao neki ‘pištolj’ protiv svojih neprijatelja, do sada bi ga upotrebio“, rekao je Dainov. „Bojim se da su Geševa već pripitomili njegovi prethodni gospodari“.

Prošlog meseca, Borisov je obezbedio podršku MRF-a i krajnje desničarske partije Preporod, potez koji neki vide kao pokušaj da se koalicionim partnerima pokaže ko je u pravu, i, ako je potrebno, da se suprotstavi budućem zaokretu ka reformi pravosuđa, to ne ide u prilog njegovoj stranci. To je razbesnelo koalicione partnere GERB-a i zapretili su da će podneti ostavke ako se ova praksa nastavi.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar