Pavel Popov Foto: Alexsey Druginyn / Sputnik / Profimedia

Ruski vojni sud podigao je optužnicu protiv bivšeg zamenika ministra odbrane Pavela Popova za prevaru, jer je protivpravno koristio sredstva Parka Patriot, za čiji je rad bio odgovoran, izjavila je danas zvanična predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

“On se sumnjiči da je počinio krivično delo iz dela 4 člana 159 Krivičnog zakonika Rusije (prevara)“, pojasnila je ona za RIA Novosti.

Kako je navela agencija, u toku su pretresi na dve lokacije, a iz Istražnog komiteta su istakli da je Popov u poslednje tri godine bio odgovoran za rad Parka Patriot i da je učestvovao u šemi za proneveru sredstava parka.

PROČITAJTE JOŠ:

U šemi su navodno učestvovali i direktor parka Vjačeslav Ahmedov i zamenik načelnik Glavne uprave za inovativni razvoj Ministarstva odbrane Vladimir Šesterov.

Prema istrazi, Ahmedov i Šesterov su zajedno sa svojim saučesnicima bili umešani u krađu budžetskih sredstava dodeljenih Parku Patriot, a početkom avgusta su privedeni i trenutno sarađuju sa istražiteljima.

Istragom je takođe utvrđeno da je Popov koristio sredstva namenjena parku da izgradi kuću u Krasnodarskom kraju, a navodno je primorao preduzetnike koji su radili na izgradnji Patriota da besplatno izvode građevinsko-montažne radove.

Popov i članovi njegove porodice poseduju nekretnine u prestižnim oblastima Moskve, Moskovske oblasti i Krasnodarske teritorije ukupne vrednosti više od 500 miliona rubalja, a proverava se zakonitost njihovog sticanja.

Optužba bi mogla da rezultira zatvorskom kaznom do 10 godina.

Vojno-patriotski park kulture i rekreacije Oružanih snaga Patriot otvoren je 2015. godine na inicijativnu tadašnjeg ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar