Atiq Ahmed Foto: EPA/HARISH TYAGI

Bivši indijski političar Atik Ahmed ubijen je zajedno sa svojim bratom tokom davanja izjava novinarima, koje su se prenosile uživo na televiziji.

Atik Ahmed, koji je bio pod policijskom pratnjom, razgovarao je sa novinarima kada je ubijen zajedno sa svojim bratom.

Ahmedovog sina tinejdžera ubila je policija nekoliko dana ranije.

Inače, Ahmed se sumnjiči za desetina otmica, ubistva, iznuda. Lokalni sud osudio je njega i još dvojicu na doživotni zatvor u martu ove godine, a on je uvek tvrdio da sama policija ugrožava njegov život, prenosi BBC.

Ubistvo uživo

Kada je reč o snimku ubistva koji je emitovan uživo na televiziji, a potom se pojavio i na društvenim mrežama, na njemu su prikazani Ahmed i njegov brat Ašraf, obojica sa lisicama kako razgovaraju sa novinarima na putu ka lekarskom pregledu.

Atiq Ahmed Foto: RAVEENDRAN / AFP / Profimedia

Nakon pucnjave, trojica napadača koji su se predstavljali kao novinari, predali su se i odvedeni su u pritvor.

Trojica napadača došli su na lice mesta na motociklima, a u pucnjavi su ranjeni i jedan policajac i jedan novinar. Policija je naredila istragu ubistva i zabranila javne skupove u delovima države Utar Pradeš.

Ahmed, koji je bivši poslanik, i njegov brat nalazili su se u policijskom pritvoru i prebačeni su u Alahabad u državi Utar Pradeš, gde je on bio optužen za ubistvo i napad.

Ilustracija: Jeff Dean / AFP / Profimedia

Obojica su uhapšeni u aprilu u vezi sa ubistvom Umeša Pala, koji je bio ključni svedok ubistva poslanika iz regionalne partije Bahujan Samaj 2005. godine.  Ahmed se od 2019. nalazio u zatvoru pošto je osuđen za otmicu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Opozicione partije u Utar Pradešu kritikovale su ubistvo Ahmeda i njegovog brata kao bezbednosni propust, navodeći da ako neko može da bude ubijen javno, usred kordona policije, šta to onda govori o opštoj javnoj bezbednosti.

Aktivisti za ljudska prava istovremeno optužuju policiju da vrši ubistva mimo okvira pravosudnog sistema, što lokalna vlast negira.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar