William Burns Vilijam Barns
Vilijam Barns Foto: EPA-EFE/Tom Williams

Nakon posete Sarajevu, direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns stigao je juče i u Beograd. O Bernsovoj poseti Srbiji nema zvaničnih informacija, niti je rečeno koje su teme na stolu, ali se pretpostavlja da su to Kosovo i BiH - dve užarene tačke na Balkanu.

Vilijam Berns (William Burns), „balkansku turneju“ počeo je posetom Bosni i Hercegovini. Berns je u glavni grad Sarajevo doputovao 20. avgusta, gde se sastao sa kolegama iz obaveštajne zajednice, članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine, kao i sa ministrom spoljnih poslova te zemlje.

Zvaničnik Vlade SAD-a potvrdio je za N1 Sarajevo da su razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa, što uključuje i teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Neposredno nakon posete Sarajevu, mediji su izvestili da prvi čovek CIA stiže i u Beograd. On je sinoć iz Sarajeva došao u glavni grad Srbije. Domaćin mu je, kako su javili mediji, Bezbednosno-informativna agencija (BIA) na čijem je čelu Vladimir Orlić.

Vilijam Berns došao je na čelo CIA u martu 2021. godine, a prethodno je bio zamenik državnog sekretara SAD u periodu od 2011. do 2014. godine.

Ko je Vilijam Berns?

Diplomirao je istoriju na Univerzitetu LaSalle, a magistrirao i doktorirao međunarodne odnose na Univerzitetu Oxford.

Za njim je i bogata diplomatska karijera. Bio je ambasador u Jordanu od 1998. do 2001. godine, a potom i u Rusiji od 2005. do 2008. godine, dok je pre toga obavljao i dužnost državnog sekretara za pitanja Bliskog istoka.

PROČITAJTE JOŠ:

Inače, Berns je označen kao centralna figura administracije američkog predsednika Džoa Bajdena, jer je i član Predsedničkog kabineta Bele kuće.

Na poziciju direktora Centralne obaveštajne agencije SAD imenovao ga je predsednik Bajden u januaru 2021. godine.

Direktor Berns je služio šest predsednika i administracija tokom skoro četiri decenije javne službe u diplomatiji i obaveštajnim službama. On je tek drugi diplomata u istoriji koji je postao zamenik državnog sekretara, a bio je i američki ambasador u Rusiji i Jordanu.

Foto:Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Šta je radio poslednjih godina?

Početkom novembra 2021, Berns je odleteo u Moskvu, obavestivši Nikolaja Patruševa, sekretara Putinovog saveta bezbednosti, da Sjedinjene Države veruju da Putin razmatra invaziju na Ukrajinu. Berns je upozorio da će, ukoliko Putin izvrši invaziju na Ukrajinu, Zapad odgovoriti na način koji bi imao teške posledice po Rusiju. Džon Saliven, u to vreme američki ambasador u Rusiji, ispričao je da Patruševa nisu obeshrabrila Bernsova upozorenja. Po povratku u Vašington, Berns je obavestio Bajdena da je Putin skoro odlučio da preuzme Ukrajinu i da Rusi imaju apsolutno uverenje da će vrlo brzo doći do pobede.

U aprilu 2022. godine, Berns je upozorio da bi „očaj“ Vladimira Putina zbog neuspeha Rusije u Ukrajini mogao da dovede do upotrebe taktičkog nuklearnog oružja.

Nakon početka rata između Hamasa i Izraela, Berns se zalagao za dogovor sa Hamasom kako bi se obezbedilo oslobađanje izraelskih talaca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare