Izrael Palestina rat, Gaza napad na školu Foto:EPA-EFE/MAHMOUD ZAKI

Takozvana humanitarna zona u Pojasu Gaze u kojoj su palestinski civili bezbedni od vojnih operacija izraelske vojske smanjila se na svega 11 odsto te palestinske teritorije, saopštila je danas Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA).

U nizu objava na Iks UNRWA je osudila nedavne naredbe izraelske vojske za evakuaciju, ocenivši da su izazvale „haos i strah“ među raseljenima.

Veličina i lokacija „bezbednih područja“ koje je odredila izraelska vojska (IDF) u Gazi, stalno se menjaju u zavisnosti od širenja vojnih operacija protiv ekstremističkih organizacija.

Rafa Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

UNRWA je u petak saopštila da je izraelska vojska obuhvatila oko 84 odsto teritorije Gaze naredbama za evakuaciju, od početka rata protiv Hamasa 7. oktobra prošle godine.

Površina Gaze je 365 kvadratnih kilometara, duga je 41, a široka od šest do 12 kilometara.

U subotu je izraelski vojni portparol Avihaj Adrai pozvao civilno stanovništvo da se evakuiše iz izbegličkog logora Mugazi u centralnoj Gazi i premesti u područje koje je Izrael odredio kao „bezbednu zonu“ dalje na jugu.

Pročitajte još:

Naredba je izdata posle sličnih instrukcija u petak za stanovnike severnog dela Kan Junisa, na jugu Pojasa Gaze i Deir al-Balaha u centru, podsećaju izraelski mediji.

Palestincima je naređeno da se evakuišu iz kvartova koji su ranije smatrani humanitarnim zonama u druge bezbedne zone na obali posle obaveštajnih dojava da je Hamas razvio terorističku infrastrukturu u te kvartove.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar