Foto:Profimedia.rs

Iako pretnje i nezadovoljstvo šefa plaćeničke grupe Vagner, ambicioznog gospodara rata Jevgenija Prigožina traju već nekoliko meseci, a sukobi i intrige između njega i glavnih ljudi u ruskoj vojsci su sve brutalniji - nije se očekivalo da će on krenuti u otvoreni rat s Vladimirom Putinom i da će krenuti u oružanu pobunu.

Sve je kulminiralo ovih dana, kada je Prigožin, kako javljaju neki nezavisni ruski mediji, poput portala Meduza, najavio Kremlju „drastične mere“ ako se „nešto ne učini“, a on je tražio „glavu“ ministra odbrane Šojgua i šefa Generalštaba Gerasimova.

U petak, 23. juna, Prigožin je zvao Putinov kabinet i njegovim ljudima najavljivao „puč“. Kako piše portal Meduza, pozivajući se na izvore iz Kremlja, predsednička administracija ipak je zaključila da „Prigožin blefira“ te samo pokušava „izvući nešto za sebe“. Putin je pre dve nedelje tražio da Vagner potpiše ugovor s Armijom, što bi praktički značilo da se stavlja pod njihovo zapovedništvo. Prigožin je na to poludeo, pišu nezavisni ruski mediji.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia,REUTERS/Stringer

Prema sagovornicima Meduze, državni vrh, još u petak uveče, nadao se da će se situacija rešiti „manje-više mirnim putem“. Kako navode, u ranim jutarnjim časovima Aleksandar Haričev, bliski saradnik prvog zamenika Putinove administracije Sergej Kirijenkam i šef kabineta ruskog predsednika za unutrašnju politiku Andrej Jarin, razgovarali su s gubernatorima ruskih pokrajina uz ukrajinsku granicu, prenosi Jutarnji list.

Međutim, nakon što su Vagnerovci rano ujutro u subotu, 24. juna, preuzeli kontrolu nad Rostovom na Donu, u Putinovom kabinetu „shvatili su da je stvar ozbiljna“, pa čak i da je ugrožena Moskva. Naime, u ranim jutarnjim satima, (nešto iza 8 sati prema lokalnom vremenu) jedinice Vagnera napustile su položaje na „ukrajinskom frontu“ te su na dva mesta prešli rusku granicu – na području Voronježa i Rostova. Oko 9 sati prema lokalnom vremenu, Vagnerovci su brzom akcijom zauzeli i blokirali glavne izlaze i magistrale oko Rostova, te potom ušli u civilne i vojne institucije, poput gradske uprave, štaba Južnog vojnog okruga i sedište lokalnog FSB-a.

Foto: Wagner / AFP / Profimedia,Kremlin.ru/Handout via REUTERS, REUTERS/Stringer

Ruski prorežimski mediji stidljivo objavljuju informacije, uglavnom pozivajući se na zapadne agencije.

PROČITAJTE JOŠ:

Stvar je postala ozbiljna, a kako piše Meduza, u Putinovoj administraciji zavladao je strah da bi se za nekoliko sati plaćenici Jevgenija Prigožina mogli približiti Moskvi i započeti borbe u blizini glavnog grada.

Potom se ujutro, već pre 10 sati, naciji obratio i Vladimir Putin, koji je Prigožina optužio za izdaju i vojnu pobunu, a potom su sledili ostali viši i niži državni i vojni zvaničnici koji su govorili o „puču“ i pozivali Vagnerovce da ne slede „svog suludog lidera i avanturistu“ Prigožina. No, Prigožin ne namerava da odstupi , pogotovo nema nameru da se preda.

U Kremlju su ipak sigurni da će vojska i sigurnosne snage uspeti zaustaviti kolone Vagnerovaca, ali ipak se pribojavaju da bi se neki „ostaci“ mogli probiti do Moskve. Neki drugi ruski nezavisni izvori tvrde da je stanje u Armiji takođe „sumnjivo“, kako raste nezadovoljstvo među mobilisaim vojnicima, pa se u Moskvi boje impulsivnog i stihijskog širenja nezadovoljstva pa i pobune, slične baš kao u vojsci u Prvom svetskom ratu. Putin, pak, želi pobunu slomiti što pre, kako ne bi ugrožavala njegovu vlast, ali i ratne planove u Ukrajini, te širila nezadovoljstvo među stanovništvom.

Sva dešavanja iz Rusije možete pratiti u našem blogu uživo

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar