Zaporožje, nuklearna elektrana
Foto: Handout / AFP / Profimedia

Sukobi Ukrajinaca i Rusa traju na teritorijama obe države koje jedna drugu optužuju za napade koji bi mogli da eskaliraju i nuklearnim katastrofama.

Piše: Ivana Kešanski

Ukrajina i Rusija su okrivile jedna drugu nakon što je izbio požar na ogromnoj nuklearnoj elektrani Zaporožje u nedelju, preneo je BBC. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da su ruske snage zapalile elektranu, koja je već više od dve godine okupirana od strane moskovskih snaga. S druge strane, guverner oblasti Zaporožje, kojeg je postavio Kremlj, rekao je da je požar izazvala ukrajinska artiljerija.

Ovaj događaj dolazi u trenutku kada su ukrajinske trupe napredovale u Kursku do 30 km unutar Rusije, što je najdublji i najznačajniji upad Ukrajinaca na rusku teritoriju od kada je Moskva započela punu invaziju u februaru 2022. godine.

Nuklearna elektrana Zaporožje Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Požar u Zaporožju

U nedelju je Jevgenij Balicki, guverner Zaporožja rekao da je požar izbio na tornjevima za hlađenje elektrane. On je okrivio ukrajinske snage, ali je zatražio “smirenost”, dodajući da nije bilo povećanja radijacije oko postrojenja.

Zelenski je takođe rekao da nije bilo detektovanih povećanja radijacije ili opasnosti od nuklearnog curenja – ali je optužio Rusiju da je namerno zapalila požar u pokušaju da izvrši “ucenu” nad Kijevom. Rano ujutru u ponedeljak, Vladimir Rogov, još jedan zvaničnik postavljen od strane Kremlja, rekao je da je požar “potpuno ugašen” u objavi na Telegramu.

Nuklearna elektrana u Zaporožju je pod kontrolom ruskih trupa i zvaničnika od 2022. godine. Nije proizvodila struju više od dve godine, a sva šest reaktora su u hladnom režimu od aprila. U saopštenju objavljenom na X, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je navela da su njeni stručnjaci videli “jak crni dim” koji dolazi iz postrojenja nakon “višestrukih eksplozija”.

Navedeno je da je postrojenje prijavilo “navodni napad bespilotne letelice” na jedan od tornjeva za hlađenje na toj lokaciji. “Po nuklearnu sigurnost nije prijavljen nikakav uticaj,” dodala je IAEA. U kasnijem saopštenju, IAEA je navela da je zatražila “hitni pristup tornju za hlađenje radi procene štete”.

Napad na Kursk

Požar u Zaporožju dolazi samo dan nakon što je Zelenski prvi put priznao da njegova vojska sprovodi prekograničnu ofanzivu unutar ruskog zapadnog Kurskog regiona.

U svom noćnom video obraćanju u subotu, Zelenski je rekao da ukrajinska vojska gura rat na „teritoriju agresora“.
Kako piše Gardijan, nekoliko ukrajinskih brigada je uključeno u operaciju. Kijev je zatekao Rusiju nespremnom udarivši na slabo branjeni sektor fronta na kome nije bilo značajnijih borbi od proleća 2022 – i probio ograničenu graničnu odbranu.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

„Mi smo u ofanzivi. Cilj je da se razvuku pozicije neprijatelja, da se nanesu maksimalni gubici i da se destabilizuje situacija u Rusiji jer nisu u stanju da zaštite sopstvenu granicu“, rekao je bezbednosni zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman.

Visoki ukrajinski zvaničnik rekao je novinskoj agenciji AFP da je hiljade vojnika angažovano u operaciji, daleko više nego što je prvobitno saopšteno od strane ruske granične straže.

Rusija se do sada mučila da zaustavi ukrajinsko napredovanje, jer je više od 76.000 ljudi evakuisano iz oblasti Kursk, gde su lokalne vlasti proglasile vanredno stanje.

Ruski železnički operater je takođe uspostavio hitne železničke linije od Kurska do Moskve za one koji žele da pobegnu.

Rusi iskopali rovove kod nuklearne elektrane

U međuvremenu je porasla opasnost i od incidenta u nuklearnoj elektrani u Kursku.

Ruske snage su počele da grade odbrambene linije u blizini nuklearne elektrane Kursk (KNPP) dok ukrajinske snage napreduju dublje u Kursku oblast, izvestio je BBC, pozivajući se na fotografije koje je analizirala njegova služba.

Čini se da fotografije pokazuju kako ruske snage kopaju rovove u blizini nuklearne elektrane dok ukrajinske trupe navodno napreduju u krugu od 50 kilometara od nuklearnog objekta.

KNNP se nalazi na skoro 80 ​​kilometara od pograničnog grada Sudže u Kurskoj oblasti, žarišta prvobitnog upada Ukrajine. Nezavisna ruska novinska agencija „IStories“ izvestila je 9. avgusta da se Rusija sprema da brani elektranu Kursk kako se ukrajinske trupe približavaju.

Rusi tvrde da je nuklearnu elektranu ugrozio ukrajinski upad u Kursku oblast.

Eksplozija u Kursku Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Akcije oružanih snaga Ukrajine predstavljaju direktnu pretnju ne samo za nuklearnu elektranu Kursk, već i za razvoj celokupne globalne industrije nuklearne energije“, rekao je Aleksej Lihačov u telefonskom razgovoru sa zvaničnicima IAEA.
Generalni direktor IAEA Rafael Grosi pozvao je i Kijev i Moskvu da „pokažu maksimalnu uzdržanost“ kako bi izbegli nuklearne incidente.

Prema Grosiju, dva od šest nuklearnih reaktora u Kursku su ugašena, dok su još dva u potpunosti u funkciji. Preostala dva reaktora su u procesu izgradnje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare