Protest u Izraelu Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit
Protest u Izraelu Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Rođak jednog od talaca ubijenih u Gazi osudio je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zato što je „onemogućio“ postizanje sporazuma o prekidu vatre za taoce, i zamolio vladu zemlje da promeni kurs nakon masovnog štrajka i protesta u ponedeljak.

Gil Dikman, čija je rođaka Karmel Get bila jedan od šest talaca pronađenih mrtvih u tunelu ispod Gaze u subotu, rekao je za Si-En-En u ponedeljak da izraelska vlada „odlaže dogovor” koji bi možda doveo do oslobađanja Gat i ostalih zarobljenika.

„Ne možemo zaista da verujemo da se ovo  završava“, rekao je Dikman o svom gubitku na CNN.

„Znamo da je Hamas u nekom trenutku pristao na dogovor, a Izrael je bio taj koji je postavljao sve više uslova i zapravo odlagao dogovor“, rekao je on. „Znamo da je odluka koju je naš premijer Netanjahu onemogućio povratak Karmel i drugih talaca i doveo njihove živote u veliku opasnost. To ih je ubilo“, rekao je.

Pročitajte još:

Dikman je dodao da nije bio voljan da se upusti u „igru okrivljavanja“ zbog smrti. „Krive su obe strane“, rekao je on.

Ali on je pohvalio generalni štrajk i masovne proteste koji su zahvatili Izrael u ponedeljak, a usmereni su na Netanjahua i njegov neuspeh da obezbedi dogovor. „Ovo je veoma dirljivo“, rekao je. „Znam da je to upravo ono što bi ona želela: da ljudi izađu i zahtevaju oslobađanje ostalih talaca.

„Nadam se da vlada neće samo skrenuti pogled i izabrati smrt umesto života“, rekao je on.

Demonstranti sa slikom ubijene Karmel Gat Foto: Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Izraelski sud: Generalni štrajk da se obustavi do 14.30

Radni sud u Izraelu doneo je danas odluku da generalni štrajk u toj zemlji mora da se obustavi do 14.30 sati, odnosno tri i po sata ranije nego što je radnički sindikat to planirao, prenosi Tajms of Izrael. AP navodi da je svojom odlukom o okončanju štrajka zbog krize povezane sa taocima u Gazi i ocenom da je štrajk politički motivisan, sud stao na stranu izraelske vlade. Najveći radnički sindikat u Izraelu pozvao je na štrajk u znak protesta zbog toga što vlada nije uspela da oslobodi taoce iz zarobljeništva u Gazi, podseća američka agencija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar