Usled konstantnih izjava državnog vrha u Srbiji o dobroj ekonomskoj situaciji u zemlji i sintagmi da je Srbija "ekonomski tigar", proverili smo tačnost tih izjava na nekoliko primera cena iz susedne Crne Gore.

Naime, ukoliko poželite da sebe ili prijatelje počastite filter kafom, moraćete da odvojite 1.040 dinara za to zadovoljstvo u Srbiji. Poređenja radi, istu kafu u lokalnom marketu u Podgorici platićete 6.69 evra, odnosno 780 dinara.

Ako se odlučite za kupovinu balona mineralne vode, cena balona od šest litara koštaće vas 1,29 evra, odnosno 150 dinara,  dok ćete isti u Srbiji platiti 229 dinara.

Slična situacija je i u odeljku voća i povrća.

Foto: Privatna arhiva

Kilogram pomorandži u Podgorici košta 1.89 evra, odnosno 220 dinara, dok u Beogradu cena kilograma pomorandži iznosi 269 dinara.

Maslinovo, ekstra devičansko ulje, kvalitetnije vrste, od 500 mililitara u Srbiji košta 1.529 dinara, dok u Podgorici takvo ulje možete nabaviti po ceni od 5.99 evra, odnosno 700 dinara.

Takođe, tegla od 680 grama maslina prodaje se za 3,19 evra odnosno 373 dinara. U Srbiji cena tegle iste gramaže košta 529 dinara.

Foto: Privatna arhiva

Ipak, možda najveće iznenađenje je bila razlika u ceni mesa. Kilo junećeg mlevenog mesa u Crnoj Gori ćete naći po ceni od 6.99 evra, što iznosi 819 dinara. U Srbiji je daleko veća cena. Za kilo junetine treba da odvojite 1.219 dinara.

Ukoliko se „spustite do mora“ i odlučite da kupite sladoled, kuglu ćete platiti jedan evro, tako da iskoristite sve blagodeti ovog primorja, jer ćete u srpskoj prestonici za ovu poslasticu platiti oko 190 dinara, a na pojedinim mestima i više.

Akcija „Stop inflaciji“

U Crnoj Gori je nekoliko meseci trajala akcija „Stop inflaciji“, tačnije od kraja marta do kraja juna. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma saopštilo je da su cene u proseku bile manje za 20 odsto, a za neke proizvode i do 30 odsto.

Foto: Shutterstock

Iz tog ministarstva su kazali da je prvobitni dogovor sa trgovcima bio da ova akcija traje do kraja aprila uz mogućnost mesečnog produžavanja do kraja maja, ali da su trgovci prihvatili da akcija traje do kraja juna kako bi se postigao puni efekat zaštite standarda domaćeg stanovništva i smanjenja stope inflacije na jednocifreni broj.

„Došlo je do značajnog smanjenja finalnih cena velikog broja proizvoda, značajno više kategorija proizvoda nego što je obuhvaćeno sadržajem antiinflacione korpe, a kao rezultat želje prodavaca da budu cenovno konkurentniji i privuku potrošače“, kazali su iz MERT-a.

Prema navodima iz ministarstva, Crna Gora je od početka godine zabeležila pad inflacije sa 16,2 odsto koliko je iznosila u januaru na 8,4 odsto koliko je iznosila u maju, sa tendencijom daljeg pada.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; shutterstock; Nova.rs

Akcija „Bolja cena – cena za narod“

Početkom septembra i Srbija je dobila „crnogorsku“ verziju liste jeftinijih proizvoda – Akciju „Bolja cena – cena za narod“, koja je počela 14. septembra uz obećanje da će ukupno 36 proizvoda imati nižu cenu u najvećim trgovinskim lancima.

Na listi su, između ostalog, brašno TIP 500 i TIP 400, suncokretovo ulje, kiselo mleko, margarin, sirni namaz, crni luk, pasulj, kupus, pašteta, viršle, zamrznuti grašak, džem, keks, pasta za zube, sapun, mleko, jogurt, sir beli kriška, jabuke, krompir, kafa, hrana, šampon i kupka za bebe i drugi proizvodi.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Shutterstock

Ministar trgovine Tomislav Momirović ranije je kazao da se ta akcija sprovodi u više od 2.500 prodavnica na celoj teritoriji Srbije, uključujući trgovinske lance Delez Srbija, Merkator S, DTL, Lidl Srbija, Univereksport, DIS, Metro, Domaća trgovina – Aroma, Aman, Gomeks. Te firme zajedno obuhvataju više od 80 odsto tržišta.

Prosečne plate u Srbiji i Crnoj Gori

Pored svega navedenog, treba podsetiti i na prosečne plate u obe zemlje.

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori u julu je iznosila 797 evra, odnosno 93.400 dinara, i bila je 0,3 odsto veća u odnosu na jun, pisao je RTCG, navodeći podatke Monstata.

U julu je u odnosu na isti mesec prošle godine prosečna neto zarada porasla 11,6 odsto.

Pročitajte još...

Prosečna bruto zarada u junu bila je 993 evra.

U Srbiji je malo drugačija situacija. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto zarada u julu 2023. godine u Srbiji je iznosila 83.781 dinar. Polovina zaposlenih u julu nije nije mogla da zaradi ni dinar preko 64.734, koliko iznosi medijalna zarada.

Prosečna bruto plata obračunata za jul 2023. godine iznosila je 115.664 dinara, naveo je RZS.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar