Izraelski napadi na Liban Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Visoki zvaničnik Bele kuće kaže da SAD veruje da se Iran sprema da "uskoro pokrene napad balističkim projektilima na Izrael".

“Sjedinjene Države imaju naznake da se Iran sprema da pokrene napad balističkim projektilima protiv Izraela”, stoji u saopštenju, prenosi CNN.

Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da SAD aktivno podržavaju izraelske odbrambene pripreme.

“Aktivno podržavammo odbrambene pripreme za odbranu Izraela od ovog napada. Direktni vojni napad iz Irana na Izrael imaće teške posledice za Iran,” rekao je.

Barak Ravid, izraelski novinar i politički izveštač Aksiosa, tvrdi da je zvaničnik rekao da Iran planira napad „u neposrednom vremenskom okviru“.

Izrael: Spremni smo i za napad i za odbranu

Izrael još nije identifikovao nikakvu vazdušnu pretnju od Irana, rekao je njegov vojni portparol.

Portparol je dalje rekao da bi svaki iranski napad na Izrael snosio posledice.

„[IDF] je spremna za napad i odbranu“, dodao je on.

Vest dolazi samo nekoliko sati nakon što je izraelska vojska upozorila stanovnike više od dvadesetak libanskih pograničnih zajednica da odmah evakuišu svoje domove nakon što su objavili početak kopnenih operacija protiv Hezbolaha.

Portparol izraelskih odbrambenih snaga Avičaj Adri rekao je građanima Libana da beže severno od reke Avali, oko 60 kilometara od granice, što je izazvalo bojazan da IDF možda namerava da pošalje svoje snage duboko u južni Liban.

„Morate odmah krenuti severno od reke Avali da biste se spasli i odmah napustite svoje kuće“, navodi se u saopštenju.

Iran u aprilu prvi put direktno napao Izrael

Iran je u aprilu lansirao više od 300 dronova i projektila prema Izraelu u svom prvom direktnom napadu na izraelsku državu. Teheran je tada saopštio da reaguje na napad na iransku diplomatsku zgradu u glavnom gradu Sirije, Damasku, 1. aprila u kojem je ubijena visoka figura iranske Islamske revolucionarne garde. Oko 99 odsto raketa presretnuto je ili izvan izraelskog vazdušnog prostora ili iznad same zemlje, saopštio je Izrael.

Iran je proteklih dana obećao da će se osvetiti za ubistvo vođe grupe Hasana Nasralaha, kojeg je Izrael ubio u vazdušnom napadu na Bejrut prošlog petka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare