Foto:Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Kibuc Kfar Aza u južnom Izraelu je u prvih nekoliko dana rata bio mesto velikog masakra. U napadu Hamasa preko vikenda, prema navodima novinara i izraelskih vojnika, među žrtvama ima žena i dece.

Kibuc je početak onoga što bi moglo da usledi, piše BBC. Novinarska ekipa BBC-ja otišla je u selo u kojem se dogodio pokolj.

Do jutros su još uvek trajale borbe u kibucu, jednoj od izraelskih zajednica uz granicu s Gazom. Zato tek sada skupljaju tela njegovih izraelskih stanovnika koji su ubijeni kada je Hamas u subotu rano ujutro probio graničnu žicu iz Gaze.

Izvlačenje tela civila iz ruševina nakon masakra

Vojnici koji su veći deo dana proveli u ruševinama izvlačeći tela civila rekli su da se dogodio masakr. Verovatno se većina ubistava dogodila u prvim satima napada u subotu.

„Izraelskoj vojsci, koja je zatečena nespremna, trebalo je 12 sati da dođe do kibuca“, rekao je za BBC Davidi Ben Zion, zamenik komandanta Jedinice 71, iskusnog tima padobranaca koji su predvodili napad.

„Hvala Bogu spasili smo mnoge živote mnogih roditelja i dece. Nažalost, neke su spalili Molotovljevi kokteli. Vrlo su agresivni, poput životinja“, dodao je Ben Zion.

Ben Zion rekao je da su Hamasovi naoružani napadači koji su ubijali porodice bili „mašina džihada za ubijanje nenaoružanih civila. „To su bili normalni građani koji su hteli da završe svoj doručak i to je sve“, rekao je.

Foto: TANJUG/AP Photo/Tsafrir Abayov

Drugi policajac je pokazao na krvavu ljubičastu vreću za spavanje iz koje je virio natečeni nožni prst. Rekao je da je u pitanju ubijena žena i da joj je glava odrubljena ispred kuće. Nekoliko metara dalje nalazilo se crno, natečeno telo mrtvog Hamasovog napadača.

Niko nije mislio da bi Hamas mogao da ubije toliko ljudi

Prva linija odbrane Kfar Aze bili su čuvari kibuca, stanovnici s vojnim iskustvom koji su patrolirali tom oblasti. Ubijeni su u borbi s napadačima. Njihova tela uklonjena su jutros s njihovih položaja u središtu kibuca, i poput ostalih izraelskih mrtvih, umotana u crnu plastiku, odnesena u nosilima do parkirališta i položena u red čekajući da budu izvučena.

Stanovnici izraelskih pograničnih zajednica očekivali su povremene raketne napade nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. Prihvatili su opasnost kao cenu seoskog života u usko povezanoj zajednici koja je još imala tragove pionirskog duha ranih cionističkih naselja.

Stanovnici Kfar Aze i drugih izraelskih zajednica duž granice u Gazi uživali su u kvalitetnom životu, uprkos pretnji Hamasovih raketa. Sve kuće su imale ojačane prostorije. Imali su i spoljne terase, roštilje, ljuljaške za decu i svež vazduh.

Ali niko u Kfar Azi ili drugde u Izraelu nije zamišljao da bi Hamas mogao da probije izraelsku odbranu i ubije toliko ljudi, piše BBC.

Užas i bes Izraelaca pomešan je s nevericom da država i vojska nisu ispunile svoju osnovnu dužnost zaštite svojih građana.

U blizini njihovih tela su motocikli kojima su uleteli u kibuc nakon što su probili graničnu žicu. Tamo je i olupina paraglajdera, kojom su leteli iznad izraelske odbrane, gurnuta sa staze.

I u Gazi stradaju stotine civila

„Dok smo se jutros približavali ulazu u kibuc, stotine izraelskih vojnika još uvek su bile raspoređene duž njegovog perimetra. Mogli smo da čujemo njihov radiopromet. Komandant je zapovedio da se otvore vatra na zgradi na strani Gaze. Gotovo odmah su počeli rafali iz automatskog oružja, usmereni preko granice u Gazu“, piše novinar BBC-ja.

Foto: Apaimages / Sipa Press / Profimedia

BBC navodi da se buka od vazdušnih napada, dok su bili u Kfar Azi, neprekidno čuje iz Gaze. Izrael pati od kolektivne traume nakon ubistva toliko svojih sugrađana u subotu, piše BBC. Ali, u Gazi takođe stradaju stotine civila. Međunarodno pravo jasno kaže da svi borci moraju da štite živote civila.

Jasno je da je ubijanje stotina civila od Hamasovih napadača teško kršenje zakona ratovanja. Izraelci odbacuju bilo kakvo poređenje između načina na koji Hamas ubija civile i načina na koji palestinski civili umiru u njihovim vazdušnim napadima.

Izraelski general: Bićemo agresivni i jaki, ali zadržavamo svoje moralne vrednosti

Foto: Majdi Fathi/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

General Itai Veruv, koji je bio pred penzijom kad je vodio borbu za povratak kibuca, insistirao je na tome da Izrael poštuje svoje obveze prema ratnim zakonima.

„Siguran sam da se borimo za naše vrednosti i kulturu… bićemo vrlo agresivni i vrlo jaki, ali zadržavamo svoje moralne vrednosti. Mi smo Izraelci, mi smo Jevreji“, rekao je.

„Izraelci su duboko podeljeni, ali ujedinjeni kada su napadnuti“

Pročitajte još...

Istorijski gledano, vojna služba se smatrala vitalnim delom izgradnje nacije, ujedinjujući zemlju koja može da bude razjedinjena.

Ben Zion, koji je predvodio prvi talas u borbi za kibuc i video pokolj koji je ostavio Hamas, priznao je da Izraelci imaju duboke političke podele – ali je insistirao da su ujedinjeni sada kada su napadnuti

Sve najnovije informacije o ovom događaju pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar