Foto: EpicStockMedia / Alamy / Alamy / Profimedia

Vrhovni sud na Barbadosu poništio je zakone iz kolonijalne ere koji kriminalizuju homoseksualni seks, postavši treća nacija u konzervativnoj karipskoj regiji koja je to učinila ove godine.

Presuda koju je u ponedeljak doneo Visoki sud Barbadosa ključni je trenutak za aktiviste i neprofitne organizacije koje se dugo bore protiv takvih zakona na istočnom karipskom ostrvu, uključujući i zakon koji zahteva doživotnu kaznu zatvora za homoseksualce koji su proglašeni krivima za seks.

„Od određenog efekta talasanja prešlo se na plimni talas na Karibima, što je ono što su svi uključeni nameravali da postignu“, rekla je Tea Braun, izvršna direktorka organizacije za ljudska prava sa sedištem u Londonu.

Iako su se zakoni retko sprovodili u dela, oni signalizuju da su LGBTQ+ osobe kriminalci i manje vredni građani, rekla je Braun.

„Ukidanje zakona to preokreće i govori celom društvu da je ovo sporazumni kontakt i da ono što ljudi odluče da rade sa svojim privatnim odnosima nije stvar zakona“, rekla je ona u telefonskom intervjuu.

Nekoliko hrišćanskih crkava i organizacija širom Kariba protivilo se ukidanju takvih zakona, uz podršku nekih političkih lidera koji se pozivaju na Boga u svojim argumentima.

Braun je rekla da sada postoji samo šest preostalih zemalja u Americi sa sličnim zakonima, uključujući Gvajanu, Grenadu, Dominiku, Sent Vinsent i Grenadine i Jamajku, odakle su pripadnici LGBTQ+ zajednice pobegli nakon nasilnih napada.

Visoki sud Barbadosa doneo je samo usmenu odluku u kojoj se kaže da je takve zakone proglasio neustavnim i da neće objaviti pisanu presudu u kojoj će biti navedeni razlozi do kraja januara.

Nije odmah bilo jasno planira li vlada da uloži žalbu. Premijerka Barbadosa Mija Motli smatra se saveznicom LGBTQ+ zajednice i jednom je pozvala na ukidanje zakona dok je bila državna tužiteljka ostrva.

“Ukidanje ovih zakona, naravno, ne rešava sve probleme”, rekla je Braun, ističući da se LGBTQ+ zajednica i dalje suočava s nasiljem i diskriminacijom.

“Ukidanje ovih zakona je prvi veliki korak, ali ne i poslednji korak“, zaključila je ona, prenosi Gardijan.

***

BONUS VIDEO: Britni Grajner se gubi svaki trag u Rusiji: Prebačena na nepoznatu lokaciju sa najtežim zarobljenicima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar