Hanter Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Julio Cortez

Nakon Donalda Trampa, u Americi se odvija još jedno istorijsko suđenje. Sin aktuelnog predsednika Amerike Hanter Bajden optužen je da je nelegalno posedovao oružje u periodu kada je zloupotrebljavao narkotike. Njemu sada preti kazna od 25 godina zatvora, a na samom suđenju svetska javnost je čula uznemirujuće detalje njegovih bivših partnerki.

Suđenje Hanteru Bajdenu je nastavljeno pred sudom u Vilmingtonu iskazima njegove bivše supruge i nekadašnje devojke.

Bivša devojka Hantera Bajdena Zoe Kestan rekla je poroti da je on zloupotrebljavao krek kokain „svakih 20 minuta“ kada su se prvi put sreli.

Džo i Hanter Bajden Foto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia

Ona je upoznala Bajdena (54) tokom „privatnog plesa“ u „džentlmenskom klubu“ u Njujorku i rekla je sudu da je često podizao gotovinu za poslove sa drogom.

Ovo je prvo suđenje sinu aktuelnog predsednika SAD za krivično delo.

Hanter Bajden je optužen da je 12. oktobra 2018. godine svesno lagao kada je neistinito popunio obrazac koji je potreban pri kupovini oružja. Hanter je tada naveo da nije korisnik droge kako bi kupio revolver i municiju u prodavnici oružja u Vilmingtonu, kao i da je ilegalno držao pištolj 11 dana.

Bajdenovom sinu preti kazna od 25 godina zatvora

Hanter Bajden se sada suočava sa kaznom zatvora i do 25 godina, ako bude proglašen krivim po sve tri tačke optužnice u ovom slučaju.

On se izjasnio da nije kriv, a njegov pravni tim kaže da se oporavljao u vreme kada je kupio oružje.

Očekuje se da će tužilaštvo završiti sa prikazom dokaza nakon što je pozvalo još šest svedoka, uključujući Hali Bajden, bivšu Bajdenovu partnerku i udovicu njegovog brata, kao i policajce iz Delavera, agenta DEA i forenzičkog stručnjaka.

Među ostalim svedocima tužilaštva bio je i Gordon Klivlend, bivši radnik prodavnice oružja koji je Bajdenu prodao pištolj 2018. godine.

U svom svedočenju, Klivlend rekao je da je rekao Bajdenu i svim drugim kupcima da popune obrazac istinitim tvrdnjama.

Tužilaštvo pokušava da dokaže da je Hanter, koji je napisao memoare o svojoj zavisnosti od droge, zloupotrebljavao krek kokain u vreme kada je kupio oružje.

Tokom uvodnih reči ranije ove nedelje, Bajdenov advokat Abe Lovel rekao je porotnicima da je revolver bila impulsivna kupovina koja proizilazi iz taktike nasrtljivog prodavca Klivlenda.

Prva dama SAD bila na sudu

Maćeha optuženog, prva dama SAD Džil Bajden, ponovo je bila na sudu. Sedela je u prvom redu iza Hantera Bajdena, zajedno sa njegovom suprugom Melisom Koen Bajden i agentom Tajne službe.

Agent FBI Erika Džensen, bivša devojka Hantera Bajdena Zoe Kestan i njegova bivša supruga Ketlin Bul, takođe su svedočili trećeg dana suđenja.

Zoe Kestan detaljno je opisala kako je Bajden zloupotrebljavao drogu tokom njihove veze.

Dzo i Dzil Bajden
Džo i Džil Bajden Foto:EPA-EFE/ERIN SCOTT

„Prvog dana kada smo se sreli u džentlmenskom klubu u decembru 2017. godine, on je počeo da puši krek u roku od 10 minuta“, rekla je ona.

Takođe, ona je izjavila da je videla da se ovaj obrazac ponavlja tokom njihove veze u luksuznim hotelskim sobama u Njujorku, Nju Džersiju i Kaliforniji.

Kesten je rekla da bi Hanter želeo da konzumira drogu čim se probudi, a svedočila je da ga je videla kako puši krek u Malibuu, u Kaliforniji, nekoliko dana u septembru 2018. godine, mesec dana pre nego što je kupio pištolj.

Tužioci su poroti prikazali slike koje je navodno snimila upravo Kesten na kojima se vide napukle cevi u sobama u kojima je boravila sa Hanterom Bajdenom, kao i u kadi, prenosi BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

Ketlin Bul, koja je bila udata za Bajdena između 1993. i 2017. godine, i sa njim ima tri ćerke, svedočila je da je prvi put saznala za njegovu upotrebu droge 2015. godine nakon što je u pepeljari pronašla napuknutu lulu. Rekla je da on nije bio pri sebi kada je koristio drogu i da mu je naglo skakalo raspoloženje nakon upotrebe iste.

Na kraju njihovog braka, ona je svedočila da nije želeo da ide na rehabilitaciju. Hali Bajden, supruga Hanterovog brata koji je preminuo, a sa kojom je on bio u vezi, takođe je svedok u ovom postupku.

Ona je ranije rekla da je uzela pištolj od Hantera i bacila ga u kantu prodavnice 11 dana nakon što ga je kupio, zabrinuta šta bi mogao da uradi sa oružjem.

Hanter se takođe suočava sa suđenjem u Kaliforniji zbog optužbi da nije platio porez od 1,4 miliona dolara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare