Foto:CNP / MediaPunch / imago stock&people / Profimedia; Andriy Andriyenko / Zuma Press / Profimedia; Ukrinform / ddp USA / Profimedia; Andriy Andriyenko/SOPA Images/Sh / Shutterstock Editorial / Profimedia; Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia; shutterstock

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden upozorio je da bi se ukidanje američke finansijske pomoći Ukrajini odrazilo na Balkan i dovelo do krize u zemljama na tom području.

„Ako odemo ( ako Amerika ne pruži pomoć Ukrajini prim. aut.) i Rusija izdrži napade i pobedi Ukrajinu, šta mislite da će se dogoditi u balkanskim zemljama? Šta mislite da će se desiti od Poljske do Mađarske?“, upitao je Bajden u svom obraćanju u petak.

Saradnici predsednika Bajdena rekli su zakonodavcima na sastanku zatvorenom za javnost u sredu da bi Rusija bila u stanju da dobije rat u roku od samo nekoliko nedelja, ako Kongres ne odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini narednih dana.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven i direktorka Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns rekli su poslanicima da će Ukrajini u narednim nedeljama ponestati zalihe protivvazdušne odbrane i artiljerije, navodi NBC Njuz.

Bahmut Rusija Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP photo/Libkos

Iako Velika Britanija i Nemačka pružaju određenu pomoć Ukrajini u ratu, Sjedinjene Američke Države su najveći dobavljač vojne pomoći. Međutim, ta pomoć zavisi od odluke Kongresa. Ukoliko Kongres ne odobri pomoć, Ukrajina neće dobiti američku podršku.

Amerika je do sada Ukrajini poslala pomoć u iznosu većem od 110 milijardi dolara.

Pročitajte još...

Bajden je u oktobru 2023. godine zatražio dodatnih 60 milijardi dolara vojne pomoći za Ukrajinu.

Salivan i Hejns su istakli da ruski predsednik Vladimir Putin donosi odluke na osnovu ranjivosti Ukrajine. Oni su ocenili da je Ukrajina podložnija napadima Moskve dok je Kongres u zastoju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare