Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia, JACK GUEZ / AFP / Profimedia; Dawood NEMER / AFP / Profimedia

Za američkog predsednika, pojavljivanje u ratnoj zoni je izuzetno opasan potez. Putovanje Džozefa Bajdena na Bliski istok, dok bukti rat između Izraela i Hamasa, predstavlja kocku sa jako visokim ulozima. On sada ulazi u još nestabilniju situaciju, nakon bombardovanja bolnice u Gazi za koje je ubilo stotine Palestinaca.

Hamas je okrivio Izrael za vazdušni napad u kom je poginulo na stotine Palestinaca, ali je Izrael naveo da su eksploziju u bolnici Al Ahli izazvale rakete palestinskog Islamskog džihada.

Bajden je, u jeku, ovog rata, doputovao u Izrael gde se sreo sa tamošnjim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Ali, neposredno pre nego što je Air Force One poleteo iz zajedničke baze Endruz, samit u Amanu sa arapskim liderima je iznenada otkazan.

Bajden je želeo da izgleda kao pošten pregovarač koji ima dobre odnose sa obe strane na Bliskom istoku, prenosi BBC, ali je ta misija sada znatno otežana.

Sada se suočava sa određenim stepenom poniženja, imajući u vidu da su mu lideri Jordana, Egipta i Palestine rekli da nemaju poverenja u njegovu sposobnost da okonča nasilje, za koje kažu da je u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Nema sumnje na čijoj je strani predsednik Bajden kada je u pitanju sukob Izraela i Hamasa.

On je opisao napade Hamasa na Izrael 7. oktobra – u kojima je poginulo više od 1.400 Izraelaca – kao „čisto zlo“, i rekao da zemlja ima pravo i dužnost da se brani.

Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Njegova, na brzinu organizovana poseta, je osmišljena da dodatno demonstrira čvrstu solidarnost Amerike sa jevrejskom državom.

Ali on mora da uravnoteži svoju podršku izraelskom cilju uništenja Hamasa sa dubokom zabrinutošću zbog civilnih i humanitarnih katastrofa.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da se SAD i Izrael zalažu za vladavinu zakona, „za razliku od Hamasa“.

„Ovo je temeljni element razgovora koje smo vodili sa Izraelcima i to ćemo nastaviti da radimo“, rekao je on.

Foto: Tanjug/AP Photo/Abed Khaled

SAD žele da Izrael dozvoli pomoć u Gazi i da omogući bezbedan prolaz zarobljenim Amerikancima u Gazi.

Nakon skoro osam sati razgovora sa Netanijahuom u ponedeljak, državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je postigao dobar napredak ka ovim ciljevima, ali da još ništa nije dogovoreno.

Predsednik Bajden je takođe veoma svestan da bi se globalno javno raspoloženje moglo brzo promeniti, a podrška Izraelu bi mogla da nestane kada bude svet bude preplavljen slikama palestinskih žrtava i patnje.

Takođe postoji vrlo realan strah da, što je brutalniji napad na Gazu, to je veća šansa da bi to moglo da izazove širi sukob u regionu sa drugim zemljama koje će se uključiti. Zatim, tu su neizbežni bezbednosni problemi.

Bezbednosni aparat koji prati Bajdena u inostranstvu je ogroman i u najboljim vremenima, a odlazak u zonu sukoba je veliki izazov.

Foto: Tanjug/AP Photo/Abed Khaled

Blinken i njegova pratnja bili su primorani da potraže sklonište u bunkeru dok su se u ponedeljak oglasile sirene za vazdušni napad u Tel Avivu.

Ovo bi mogla biti jedna situacija u kojoj Bajdenove godine postaju prednost, a ne problem.

On je je upoznat sa situacijom u Izraelu već 50 godina, a Netanijahua poznaje 40 godina.

To će omogućiti snažniju razmenu mišljenja od onih koje se mogu podeliti između lidera koji nemaju takvu ličnu istoriju.

Bajden ima jasne ideje o tome šta bi trebalo, a šta ne bi trebalo da se desi sledeće. On smatra da bi bila greška da Izrael okupira Gazu.

PROČITAJTE JOŠ:

On je rekao da moraju postojati palestinske vlasti i put do palestinske države, iako nije bilo napretka ka palestinskoj državnosti dugi niz godina.

On će sigurno želeti da izvrši maksimalni pritisak na Izrael da pažljivije deluje u Gazi i da okonča sukob što je pre moguće.

Bez obzira na to ko je u Beloj kući, uvek je postojala široka podrška jevrejskoj državi i njenom pravu da postoji u bezbednosti i sigurnosti.

Bajden je decenijama bio jedan od političara koji su najočitije podržavali Izrael, rekavši 1986. da „da nije bilo Izraela, Sjedinjene Američke Države bi morale da izmisle Izrael da zaštite interese u regionu“.

Sada je vreme da američki predsednik iskoristi sav uticaj i poluge koje ima na raspolaganju da pokuša da ograniči krvoproliće i gubitak života i spreči sveobuhvatni rat širom Bliskog istoka. Međutim, događaji na terenu čine situaciju težom nego ikada.

BONUS VIDEO: Hamas objavio prvi snimak izraelskog taoca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar