Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Predsednik SAD Džozef Bajden pravi gafove poslednjih 40 godina i verovatno će nastaviti da to čini, izjavio je danas portpatol kampanje za reizbor Bajdena na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Majkl Tajler.

On je istakao da su i kampanja i Demokratska stranka “laserski usredsređeni“ na to da birači razumeju koji su sve ulozi na izborima zakazanim za peti novembar, prenosi Rojters.

“Bajden razume svu nervozu koja je prisutna na Kapitol Hilu“, rekao je Tajler.
On je demantovao ranije navode o tome da lider Demokrata u Predstavničkom domu SAD Hakim Džefris nije ponudio podršku Bajdenu u kampanji za reizbor, rekavši da je Džefris “jasno istakao da stoji uz Bajdena“.

On je istakao da su donacije koje Bajdenova kampanja dobija “eksplodirale“ tokom konferencije za medije koju je Bajden juče održao, a tokom koje je Bajden izjavio da je najkvalifikovaniji da bude predsednik, da je jednom pobedio kandidata republikanaca Donalda Trampa i da će ga ponovo pobediti, kao i to da je dobrog zdravstvenog stanja i da će obaviti još jedan neurološki pregled ako mu to preporuče lekari.

Tejlor je dodao da su birači u SAD “uplašeni zbog Projekta 2025“, koji Bajdenova kampanja poslednjih meseci povezuje sa Trampom.

Takozvani “Projekat 2025“ odnosi se na nz predloženih mera koje uključuju usvajanje zakona koji zabranjuju slanje tableta za abortus u druge američke savezne države, kriminalizovanje pornografije, i ukidanje Departmana za obrazovanje.

Pored toga, “Projekat 2025“ se zalaže za potpuno ukidanje ekoloških propisa i suzbijanje programa za povećanje diverziteta na radnom mestu, poziva na široku ekspanziju predsedničke vlasti povećanjem broja političkih imenovanja na pojedine funkcije i povećanjem ovlašćenja predsednika nad Ministarstvom pravde, što je, kako navodi Rojters, posebno zaplašilo mnoge zaposlene u američkom pravosuđu.

***

BONUS VIDEO – Da li je odustajanje Bajdena gotova stvar, može li novo ime da preokrene kampanju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare