Foto: Palestinian Civil Defense / UPI / Profimedia; Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia; Menahem Kahana / AFP / Profimedia

Plan koji je najavio predsednik Amerike Džozef Bajden za "trajno okončanje rata" u Pojasu Gaze još formalno nisu prihvatili ni Izrael, ni militantna grupa Hamas. Bajden je to opisao kao sveobuhvatan izraelski predlog, nakon intenzivnih diplomatskih aktivnosti i razgovora sa liderima Katara, Egipta, Izraela i drugih bliskoistočnih zemalja. Međutim, desnica preti da će uskratiti podršku premijeru Benjaminu Netanjahuu ukoliko prihvati predlog, koji podrazumeva tri faze.

Prva faza, koja bi trajala šest nedelja, donela bi potpuni prekid vatre i uključila bi povlačenje Izraela iz svih naseljenih oblasti u Gazi. Žene, starije osobe i ranjeni taoci u Gazi biće oslobođeni u zamenu za stotine palestinskih zatvorenika u Izraelu, rekao je Bajden. Preostali američki zaroblkenici u Gazi bi u ovoj fazi bili oslobođeni.

Foto: Khairizal Maris / imago stock&people / Profimedia

Raseljenim palestinskim civilima bilo bi dozvoljeno da se vrate svojim domovima u svim oblastima Gaze. Došlo bi do „naleta humanitarne pomoći“, sa 600 kamiona koji bi dnevno ulazili u enklavu. Prekid vatre bi osigurao da se pomoć „bezbedno i efikasno distribuira“ onima kojima je potrebna, rekao je Bajden.

Pregovori će se nastaviti tokom ove faze kako bi se „trajno okončala neprijateljstva“ u drugoj fazi.

Bajden je priznao da postoje detalji koje je potrebno razraditi da bi se prešlo na drugu fazu. Ali, prekid vatre će se nastaviti ako se pregovori nastave duže od šest nedelja, rekao je on.

U drugoj fazi biće oslobođeni svi preostali taoci u Gazi, uključujući muške vojnike, rekao je Bajden, a izraelska vojska će povući sve snage iz Gaze.

Džo Bajden Foto: Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Privremeni prekid vatre tako bi postao „trajni prekid neprijateljstava“.

Tela ostalih talaca bila vi vraćena u trećoj fazi, koja bi uključivala masivni plan rekonstrukcije Gaze koji podržava međunarodna zajednica, rekao je Bajden. Izraelski vazdušni napadi i kopnena invazija uništili su velike delove enklave i sravnili čitave gradske blokove.

„Vreme je da započnemo ovu novu fazu, da se taoci vrate kući, da Izrael bude siguran, da patnja prestane. Vreme je da se ovaj rat završi i da počne dan posle“, poručio je Bajden.

Amerika sada očekuje da će Izrael prihvatiti ovaj plan, što je nagovestio i jedan od Netanjahuovih savetnika. Predlog je, međutim, naišao na glasno protivljenje nekih članova izraelske vlade.

Dva najistaknutija člana ekstremne desnice u izraelskoj vladi – ministar finansija Bezalel Smotrič i ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir, izričito su protiv trenutnog prekida vatre. Premijer Benjamin Netanjahu takođe je signalizirao da nije spreman, dovodeći u sumnju Bajdenov predlog.

Benjamin Netanjahu Foto: Menahem Kahana / AFP / Profimedia

U izjavi na društvenim mrežama, Smotrič je rekao da je „jasno stavio do znanja“ Netanjahuu da neće „biti deo vlade koja će pristati na predloženi nacrt i okončati rat bez uništenja Hamasa i vraćanja svih talaca“.

Smotrič zahteva da se borbe nastave do „uništenja Hamasa i povratka svih talaca“, kao i „stvaranja potpuno drugačije bezbednosne realnosti u Gazi i Libanu“.

Ministar za nacionalnu bezbednost Ben Gvir je u međuvremenu opisao sporazum kao „nepromišljen“ i „pobedu terorizma“, kao i kao bezbednosnu opasnost za Izrael.

POGLEDAJTE JOŠ:

Palestinska militantna grupa Hamas je objavila da pozitivno gleda na sadržaj predloga koji je američki predsednik Džozef Bajden dao za trajni mir u Gazi.

„Hamas potvrđuje svoju spremnost da pozitivno i na konstruktivan način radi sa bilo kakvim predlogom koji se temelji na trajnom primirju i potpunom povlačenju izraelskih snaga iz Pojasa Gaze, obnovi te teritorije, kao i povratku izbeglih svojim domovima, uz ispunjenje prave zamene zatvorenika, ako okupacija jasno najavi predanost takvom sporazumu”, saopšteno je iz militantne grupe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare