Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je u ponedeljak iz Kijeva da godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu „Putinov osvajački rat propada“.

„Putin je mislio da je Ukrajina slaba i da je Zapad podeljen“, rekao je Bajden uz ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. „Mislio je da može da izdrži duže od nas. Mislim da on to trenutno ne misli.“

„On je jednostavno pogrešio. Godinu dana kasnije, dokazi su upravo ovde u ovoj prostoriji. Stojimo ovde zajedno.”

Bajdenova poseta Ukrajini, njegova prva od invazije, bila je veoma simboličan trenutak koji je trebalo da pokaže trajnu američku podršku zemlji i njenom narodu, prenosi CNN.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Podsetio se na početak rata, kada je svet sa zebnjom posmatrao gomilanje ruskih trupa duž ukrajinske granice.

U svom govoru, Bajden se prisetio kako su on i Zelenski razgovarali telefonom dok su „ruski avioni bili u vazduhu, a tenkovi išli preko granice“.

Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

„Rekli ste mi da možete da čujete eksplozije u pozadini- Nikada to neću zaboraviti. Te mračne noći pre godinu dana, svet se bukvalno u to vreme pripremao za pad Kijeva. Možda čak i kraj Ukrajine. Godinu dana kasnije, Kijev stoji. A Ukrajina stoji. Demokratija stoji“, izjavio je Bajden.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

„Dobro je vratiti se u Kijev“, rekao je Bajden kada je stigao. Njega je dočekala ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink.

Bajdenova povorka automobila stigla je u palatu Marinski nešto posle 8:30 po lokalnom vremenu. Na ulazu su ga dočekali Zelenski i njegova supruga Olena Zelenska.

„Hvala što ste došli“, rekao je Zelenski rukovajući se sa Bajdenom. „Još važnije, kako su deca?“ upitao je Bajden i dodao: „Neverovatno je videti vas“.

PROČITAJTE JOŠ:

Upitan o značaju boravka u Kijevu, Bajden je rekao da je to njegova osma poseta gradu.

„Svaki put je sve značajniji“, rekao je Bajden.

On je dodao da je svrha njegove posete bila da prenese Zelenskom da su SAD „ovde da ostanu“.

„Ne odlazimo“, rekao je Bajden.

BONUS VIDEO: Bajden stigao u Kijev na iznenadni sastanak sa Zelenskim

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare