Džozef Bajden Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je danas da je sklapanje sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze ''bliže nego ikada pre''.

Bajden je nakon današnjeg sastanka u okviru nove runde pregovora u Dohi, uz učešće američkih pregovarača, istakao da sporazum još nije završen, ali da su Izrael i Hamas bliži dogovoru nego pre početka samita u Dohi pre tri dana, prenosi Tajms of Izrael.

“Ne želim da ureknem, ali možda imamo nešto“, poručio je on.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri je optužio Bajdenovu administraciju da pokušava da stvori „lažnu pozitivnu atmosferu“ kada je u pitanju mogućnost postizanja dogovora o primirju u Pojasu Gaze.

On je, nakon današnje runde pregovora u Dohi, izneo tvrdnju da SAD nemaju nameru da zaustave rat u Gazi, već isključivo pokušavaju da kupe vreme.

Kancelarija premijera Izraela Benjamina Netaniahua izdala je saopštenje u kojem izražava zahvalnost za napore SAD i drugih posrednika u pokušaju da ubede Hamas da prihvati dogovor o taocima.

Hamas je nekoliko puta optužio Netanijahua da dodaje nove zahteve, ali izraelski lider ističe da su u pitanju “pojašnjenja“ koja mogu da pomognu u implementaciji potencijalnog sporazuma o primirju, piše Tajms of Izrael.

U Dohi je u četvrtak počela nova runda pregovora o prekidu vatre u Gazi, na poziv i uz učešće zemalja posrednica SAD, Egipta i Katara.

Ranije ove nedelje, Hamas je saopštio da svaki nastavak pregovora treba da bude baziran na ranijim planovima, a ne na novim inicijativama.

Izraelski Kanal 13 nedavno je izvestila da je uoči početka nove runde pregovora o razmeni zatvorenika i prekida vatre u Pojasu Gaze, Netanijahu još jednom najavio nove uslove, piše Irna.

Netanijahu je pozvao na hitno oslobađanje 33 taoca i takođe je zatražio od svojih pregovarača da uzmu u obzir identitet palestinskih zatvorenika čije oslobođenje zahteva Hamas i da utvrde mehanizam za povratak Palestinaca u severni Pojas Gaze.

***

BONUS VIDEO – Bajdenovo povlačenje odjekuje svetom: Da li sledi obrt u SAD?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare