Džo Bajden Foto: AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je prošlomesečni rast inflacije od 70 odsto posledica poskupljenja izazvanog ratom ruskog predsednika Vladimira Putina protiv Ukrajine i njegovog uticaja na cene goriva i energije, prenosi Anadolija.

„Putinova invazija na Ukrajinu podigla je cene gasa i hrane širom sveta. To smo videli u najnovijim podacima o inflaciji. Činim sve što mogu da snizim cene i odgovorim na Putinovo povećanje cena“, napisao je Bajden na Tviteru.

Bajden je rekao da je odobrio puštanje milion barela sirove nafte iz rezervi dnevno, u koordinaciji sa američkim partnerima i saveznicima širom sveta, dok njegova administracija radi sa američkim proizvođačima nafte na povećanju proizvodnje.

„Osim cena gasa, pozvao sam Kongres da preduzme hitne korake za smanjenje troškova porodičnih računa za komunalne usluge, cene lekova i još mnogo toga, uz istovremeno smanjenje deficita kako bi se smanjili inflatorni pritisci. To bi napravilo veliku razliku za porodice“, rekao je Bajden.

Uz rastuću globalnu potražnju u eri pandemije i zabrinutosti oko zaliha usred rata, početkom marta cene sirove nafte su porasle na najviši nivo u poslednjih 14 godina.

Godišnja potrošačka inflacija u Sjedinjenim Državama skočila je u martu na 8,5 odsto, najviše od decembra 1981. godine. Proizvođačke cene su u martu skočile za 11,2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je najveći godišnji rast od novembra 2010. godine.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu UŽIVO.

***

BONUS VIDEO: Anketa sa ulica ukrajinskih sela i rovova o razgovorima Putina i Bajdena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar