Džo Bajden Foto: Jim WATSON / AFP / Profimedia

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je danas da se održi "sveta posvećenost" njegove zemlje prema NATO-u, u senci stalnih kritika njegovog republikanskog rivala Donalda Trampa (Trump) na račun tog transatlantskog odbrambenog saveza.

„Moramo da zapamtimo da je sveta obaveza prema našim saveznicima, da branimo svaki pedalj teritorije NATO-a, čime jačamo i sopstvenu bezbednost“, rekao je Bajden povodom 75. godišnjice od osnivanja NATO-a.

NATO je „najveći vojni savez koji je ikada postojao“, rekao je 81-godišnji demokrata, koji će se u novembru kandidovati za novi predsednički mandat.

Njegov protivkandidat Tramp, 77-godišnji republikanski magnat, izazvao je paniku u Evropi kada je u februaru zapretio da više neće garantovati zaštitu zemalja NATO-a od Rusije ako one ne izdvoje dovoljan budžet za njihovu odbranu.

Tramp je potom rekao da je njegova izjava bila vrsta pritiska na Evropu.

„Ne zaboravite da je sve ovo važnije za njih nego za nas, imamo okean koji nas deli od određenih problema. Veliki, prelepi okean“, rekao je Tramp nedavno.

Bajden se predstavlja, naprotiv, kao prvi branilac NATO-a, i rekao da je ulazak Finske i Švedske doprineo jačanju tog saveza.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar