Foto: EPA/SHAWN THEW

Bajdenova administracija pokrenula je formalni postupak zatvaranja vojnog zatvora u zalivu Guantanamo na Kubi, rekao je u petak zvaničnik Bele kuće, prenosi Rojters.

Izvori Rojtersa kažu da Bajdenovi pomoćnici pripremaju dokument koji će ukloniti ono što zagovornici ljudskih prava nazivaju „mrljom na američkoj globalnoj slici“.

Ipak, ova inicijativa ne može u skorije vreme da potpuno zatvori ovu instituciju visoke bezbednosti, zbog političkih i pravnih prepreka sa kojima se nova administracija suočava.

Zatvor Guantanamo otvoren je za pritvaranje stranaca koji su osumnjičeni zbog napada na Kule bliznakinje 11. septembra 2000. godine. Ovaj ofšor zatvor je simbolizovao američki „rat protiv terorizma“, zbog oštrih metoda ispitivanja za koje kritičari kažu da predstavljaju mučenje.

„Otvaramo postupak kako bismo procenili trenutno stanje koje je Bajdenova administracija nasledila od prethodne, u skladu sa našim ciljem, a to je zatvaranje Guantanama“, rekla je predstavnica Veća za nacionalnu sigurnost Emili Horne za Rojters.

Dodala je da će „Veće za nacionalnu sigurnost raditi blisko sa Ministarstvom odbrane i pravde, da se što pre stigne do rešenja za zatvaranje ove ustanove“.

Ovakav postupak mogao bi biti, na neki način, vraćanje Obamine politike po pitanju Guantanama, koju je Donald Tramp preokrenuo čim je stupio na dužnost 2017. godine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Tramp je zatvor držao otvorenim tokom svoje četiri godine u Beloj kući, iako ga nikada nije „napunio kriminalcima“, kako se jednom prilikom zakleo. Sada je tamo ostalo 40 zatvorenika, od kojih je većina pritvorena već 20 godina, ali bez podizanja optužnice ili suđenja.

Tokom izborne kampanje 2020. godine, Bajdenov štab rekao je da će nastaviti da podržava zatvaranje ovog popravnog centra, ali ne i način na koji planira to da uradi.

Iako je proces još uvek u ranoj fazi, Horne kaže da „niz ključnih uloga policije još uvek treba popuniti, uključujući potvrđivanje uloga u političkim podkabinetima u ministarstvima odbrane, države i pravosuđa“.

Foto: EPA/Shane T. Mccoy/US Department of Defense

„Moramo da imamo prave ljude za obavljanje ovako važnog posla“, istakla je Horne.

Bajden, koji je bio Obamin potpredsednik, može da očekuje iste probleme i frustracije kao njegov nekadašnji šef.

Obama je zatvaranje Guantanamo postavio kao jedan od najvećih ciljeva 2009. godine, ali nije uspeo da ga ispuni.

 

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar