Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/AP Photo/Alex Brandon

Predsednik SAD Džozef Bajden je objasnio danas da će "Izrael uvek imati pravo da se brani protiv pretnji svojoj bezbednosti i da izvede odgovorne za 7.oktobar pred lice pravde", preneli su izraelski mediji.

Bajden je danas u obraćanju iz Bele kuće predstavio sporazum iz tri faze koji je Izrael predložio ekstremistima Hamasa, a za koji kaže da će dovesti do oslobađanja preostalih talaca iz Gaze i mogao bi da okonča gotovo osmomesečni rat, preneo je Asošiejted pres.

Američki lider je ocenio da Hamas „nije više sposoban“ da izvede još jedan napad velikog obima na Izrael i apelovao na Izraelce i Hamas da dođu do sporazuma da se oslobode taoci za produženi prekid vatre.

„SAD će uvek osigurati da Izrael ima ono što mu je potrebno da se brani“ – rekao je on.

„Ako Hamas propusti da ispuni svoje obaveze na osnovu sporazuma Izrael može obnoviti vojne operacije. Ali Egipat i Katar su me uverili da oni nastavljaju da rade na tome da Hamas to ne čini“, dodao je Bajden.

On je predstavio predlog sporazuma u vreme kada je izraelska vojska potvrdila da njene snage dejstvuju u centralnim delovima Rafe i da širi ofanzivu u tom gradu na jugu Gaze.

Predsednik SAD je to nazvao „istinski odlučujućim trenutkom“ dodajući da je Hamas rekao da želi prekid vatre i da je izraelski fazni sporazum mogućnost da dokaže da li to svarno misli.

Izrael je pokrenuo rat u Gazi posle napada Hamasa 7.oktobra kada su palestinski ekstremisti probili granicu i ubacili na južnu izraelsku teritoriju, ubivši oko 1.200 ljudi, uglavnom civila i oteli i odveli u zatočeništvo više 250 talaca.

U izraelskoj ofanzivi na Gazu ubijeno više od 36.000 Palestinaca, najviše žena i dece.

Izrael kaže da je još oko 100 talaca zatočeno u Gazi, a tamo su, kako se veruje i tela još 30 otetih.

Pregovori o prekidu vatre bili su u zastoju od početka maja posle nastojanja SAD i drugih posrednika da osiguraju sporazum u nadi da će sprečiti planiranu izraelsku invaziju na Rafu.

Glavna prepreka je bila zahtev Hamasa da se rat okonča i izraelska vojska potpuno povuče u zamenu za oslobađanje svih talaca, što je Izrael odbio.

Bajden je na kraju govora u Beloj kući rekao da „je vreme da se rat okonča, da dan posle počne“.

„Vreme je da počne nova faza, za taoce da dođu kući, za Izrael da bude bezbedan za patnje da prestanu“ – rekao je predsednik SAD, apelujući na lidere da prihvate sporazum, da ga učine stvarnim, trajnim i obezbede bolju budućnost od tragičnog terorističkog napada i rata.

***

BONUS VIDEO – Rat u pojasu Gaze ne jenjava

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare