Džo Bajden Foto: EPA-EFE/Yuri Gripas

Predsednik SAD Džozef Bajden je rekao danas da je Francuska "odbacila ekstremizam" na svojim parlamentarnim izborima i da će ga "demokrate takođe odbaciti" u SAD tokom predsedničkih izbora.

„Nisam poznavao kandidata u svom životu koji je bio ekstremniji od Donalda Trampa“, rekao je demokratski predsednik, govoreći o svom prethodniku u Beloj kući i očekivanom kandidatu republikanaca na predsedničkim izborima u SAD u novembru koji će biti Bajdenov rival.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da je jasno gledajući izbore u Francuskoj da ekstremna desnica nije dobila rezultat koji je želela u toj zemlji i da kompromis u jednoj demokratiji treba da ostane glavna stvar u Francuskoj kao što je slučaj u SAD.

„Gledajući izbore u Francuskoj jasno je da ekstremna desnica nije dobila rezultat koji želi i da kompromis u jednoj demokratiji treba da ostane glavno u Francuskoj, kao što je slučaj ovde u SAD.

„Francuska je dragoceni saveznik NATO i predsednik (Bajden) se raduje nastavku saradnje sa predsednikom Makronom i njegovim timom“, dodao je Kirbi.

Samit NATO povodom 75. godišnjice organizacije se odžava od utorka do četvrtka u glavnom gradu Amerike Vašingtonu. Očekuje se dolazak više svetskih lidera uključujući francuskog predsednika Emanuela Makrona.

***

BONUS VIDEO – Global fokus: Izbori u Francuskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare