Foto: Handout / AFP / Profimedia

Azerbejdžanski vojnik ubijen je danas u napadu snajperista sa položaja jermenskih oružanih snaga na granici između dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana, dok su vlasti Jermenije to demantovale.

„Vojnik je poginuo danas popodne“ u regionu Kelbadžara… Napad je bio iz sela Kut u Jermeniji, navelo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane i dodalo da njegove oružane snage preduzimaju mere odmazde.

Jermenija je sa demantovala bilo kakvu umešanost, a njeno Ministarstvo odbrane je potvrdilo na Telegramu da saopštenje prema kojem su „jermenske jedinice otvorile vatru na azerbejdžanske položaje, ne odgovara stvarnosti“.

Posle munjevite azerbejdžanske ofanzive prošle nedelje i kapitulacije jermenskih separatista Nagorno-Karabaha, vlasti te enklave su u četvrtak donele istorijski ;dekret o svom raspuštanju 1. januara.

Ukupno je prijavljeno oko 600 smrtnih slučajeva posle azerbejdžanske vojne ofanzive, dok je u borbama poginulo oko 200 vojnika sa obe strane.

Gotovo svi stanovnici Nagorno-Karabaha su iz straha od odmazde Azerbejdžana napustili to područje i otišli ​​u Jermeniju.

Jermenija i Azerbejdžan su ratovali 2020. godine za kontrolu Nagorno-Karabaha, a sukob je okončan mirovnim sporazumom uz pomoć Rusije, kojim je priznata pobeda azerbejdžanskih snaga.

Nagorno-Karabah, planinska teritorija na kojoj su uglavnom živeli Jermeni, otcepio se od Azerbejdžana što je dovelo do rata koji je 1990-ih godina odneo 30.000 života.

***

BONUS VIDEO: Šta se desilo u Nagorno-Karabahu za 24 sata: Zašto su Jermeni položili oružje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar