Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U Austriji su stupile na snagu nove mere zaštite i suzbijanja koronavirusa, a jedna od njih je i zabrana nošenja vizira.

Zbog ogromnog broja novozaraženih pacijenata, austrijske vlasti uvele su niz mera u pokušaju da zaustave širenje koronavirusa, a javnost je najviše zbunila mera zabrane zaštitnih vizira.

Pročitajte i:

Zvaničnici su procenili da su maske koje dobro prijanjaju uz lice jedina odgovarajuća mera zaštite u svim javnim zatvorenim prostorima, dok druge zaštite za lice i nos nisu dovoljne.

Razlog za zabranu vizira i mini vizira koji stoje na bradi i pokrivaju usta i koliko-toliko nos i koje najčešće nosi osoblje u restoranima i prodavnicama, su studije koje navode da ovakva vrsta pokrivke nije dovoljna u spreprečavanju širenja aerosoli u poređenju sa klasičnim maskama koje dobro „pasuju“ uz usta i nos.

„Mehanička sredstva zaštite poput ‘vizira’ ili ‘mini vizira’ su se pokazali neadekvatnim u sprečavanju širenja kovida 19 i moraju biti zabranjeni“, navodi se u objašnjenju austrlijskih zvaničnika.

Osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske, biće izuzete iz ovog pravila.

Jedna američka studija objavljena u septembru pokazala je da viziri pružaju najmanju zaštitu od korone od svih „maski“. Simulacijom je pokazano da vizir može da zaustavi širenje kapljica u trenutku kijanja ili kašljanja, ali da se aerodoli ipak rasprše po prostoriji i potencijalno ugroze druge osobe.

Nemački Institut „Robert Koh“ takođe se oglasio saopštenjem u kome navodi da upotreba vizira ne može da bude alternativa pokrivanju usta i nosa jer potojeće studije pokazuju da viziri ne apsorbuju izlučene respiratorne kapljice.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram