ilustracija Foito:AP Photo/Geert Vanden Wijngaert; shutterstock Birdlandia SK

Književnik Juraj Cintula (71), koji je pucao na slovačkog premijera Roberta Fica, bio politički angažovan pre pokušaja ubistva premijera. Kako prenose slovački mediji, on je ranije protestovao protiv premijera, a viđen je i nakon održavanja sednica vlade.

Cintula je 24. aprila došao na mesto gde je održavan sastanak kabineta Roberta Fica, u Dolnoj Krupi.

Nekoliko demonstranata, uključujući Cintulu, uzvikivalo je tada parole „Živela Ukrajina”, „Izdajice” ili „Dosta je Fica”. Imali su i transparente podrške RTVS, javnom servisu Slovačke, navodi slovački portal TV Noviny.

Foto: TANJUG/Jan Kroslak/TASR via AP

Ovaj medij objavio je i snimak na kom se navodno vidi Cintula na protestu nakon sednice vlade.

Cintula je juče tri puta upucao slovačkog premijera Roberta Fica. On je helikopterom transportovan u bolnicu, gde je operisan pet sati.

Slovački ministar odbrane Robert Kalinjak kaže da je stanje premijera i dalje veoma teško, ali da su lekari uspeli da ga stabilizuju tokom noći.

Mirijam Lapunikova, direktorka bolnice u kojoj se Fico nalazi, rekla je da rekla je da je slovački premijer zadobio višestruke povrede i da je pet sati bio u operacionoj sali. Operaciju su vodila dva tima lekara, dodala je.

Juraj Cintula (71) uhapšen je odmah nakon pucnjave na slovačkog premijera koja se dogodila juče popodne u gradu Handlova. Kako navode slovački mediji, reč je o pesniku koji je u prošlosti objavio nekoliko knjiga poezije. Imao je dozvolu za oružje, a veruje se da oružje poseduje od 2016. godine kada je radio kao obezbeđenje jedne robne kuće. Iste godine je povređen kada ga je napao jedan od kupaca, nakon čega je pokrenuo peticiju protiv nasilja. Takođe, iste godine pokušao je da osnuje politički pokret.

Sve informacije o atentatu na Fica možete pratiti u našem BLOGU UŽIVO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar