Foto: Palestinian Civil Defense / UPI / Profimedia; Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia; Menahem Kahana / AFP / Profimedia

Oružje proizvedeno u Sjedinjenim Američkim Državama korišćeno je u jednom od najsmrtonosnijih napada Izraela na kamp za izbeglice u Rafi, pokazala je analiza snimka sa lica mesta i ocena stručnjaka za oružje, koju je sproveo CNN.

Najmanje 45 ljudi je ubijeno, a više od 200 njih povređeno u požaru koji je izbio nakon napada izraelske vojske na periferiji najjužnijeg grada u Gazi. Većinu žrtava čine žene i deca, saopštili su Ministarstvo zdravlja Gaze i palestinski lekari.

Rafa Foto: Palestinian Civil Defense / UPI / Profimedia

Najsmrtonosniji napad

Snimci do kojih je došao CNN pokazuju delove kampa u Rafi u plamenu, sa puo muškaraca, žena i dece koji mahnito pokušavaju da nađu zaklon od noćnog napada. Spaljena tela, uključujući i tela dece, spasioci su izvlačili iz ruševina nakon požara.

Ovaj napad na Rafu, grad koji je predstavljao utočište za oko 1,3 miliona Palestinaca, izazvao je brzu međunarodnu osudu, pri čemu su agencije Ujedinjenih nacija, grupe za pomoć i brojni lideri pozvali Izrael da odmah zaustavi svoju ofanzivu na Rafu.

Ipak, izraelski tenkovi su u utorak viđeni kako napreduju do samog centra Rafe, po prvi put u osmomesečnom ratu Izraela protiv Hamasa, signalizirajući početak nove faze rata, koji Izrael nastavlja destruktivnom ofanzivom.

Međutim, američki predsednik Džozef Bajden ne menja svoju politiku prema Izraelu, sugerišući da smrtonosni napad na Rafu još ne predstavlja prelazak crvene linije, koja bi značila promene u američkoj podršci Izraelu, uprkos tome što je ranije ovog meseca u intervjuu za CNN rekao da neće dozvoliti da se američko oružje koristi u velikoj ofanzivi u Rafi.

Rafa Foto: Palestinian Civil Defense / UPI / Profimedia

Snimci kao dokaz

CNN je geolocirao snimke koji prikazuju šatore u plamenu nakon granatiranja kampa za raseljene Palestince, koji je poznat kao „Kuvajtski mirovni kamp 1“.

Na snimku koji je podeljen na društvenim mrežama, a koji je CNN geolocirao, vidljiv je rep američke GBU-39 bombe malog prečnika (SDB), kažu četiri stručnjaka za eksplozivno oružje koji su pregledali video za CNN.

GBU-39, koju proizvodi Boing, je visokoprecizna municija „dizajnirana za napad na strateški važne tačkaste ciljeve“ i rezultira niskom kolateralnom štetom, rekao je stručnjak za eksplozivno oružje Kris Kob Smit CNN. Međutim, „upotreba bilo koje municije, čak i ove veličine, uvek će predstavljati rizik u gusto naseljenom području“, kaže Kob Smit, koji je bivši artiljerijski oficir britanske vojske.

Foto: TANJUG/AP Photo/Jehad Alshrafi

Trevor Bol, bivši viši član tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava američke vojske, koji je takođe identifikovao fragment kao deo GBU-39, objasnio je za CNN kako je izveo svoj zaključak.

„Deo bojeve glave municije je različit, a deo za navođenje i krilo su izuzetno jedinstveni u poređenju sa drugom municijom. Delovi municije za navođenje i krila često ostaju čak i nakon detonacije. Video sam deo za aktiviranje repa i odmah sam znao da je to jedna od varijanti SDB/GBU-39“, objašnjava on.

Bol je takođe zaključio da, iako postoji varijanta GBU-39 poznata kao bomba sa fokusiranom smrtonosnom municijom (FLM) koja ima veće eksplozivno opterećenje, ali je dizajnirana da izazove još manje kolateralne štete, to nije bila varijanta korišćena u ovom slučaju.

„FLM ima kompozitno telo bojeve glave od ugljeničnih vlakana i napunjeno je volframom mlevenim u prah. Fotografije FLM testiranja pokazale su objekte na testu obložene prašinom od volframa, koja nije prisutna na snimku sa lica mesta“, rekao je on za CNN.

Serijski brojevi na ostacima bombi takođe se poklapaju sa onima proizvođača delova GBU-39 sa sedištem u Kaliforniji, što ukazuje na više dokaza da su bombe napravljene u SAD.

Dva dodatna stručnjaka za eksplozivno oružje – Ričard Veir, viši istraživač kriza i sukoba u „Human Rights Watch“, i Kris Linkoln Džouns, bivši artiljerijski oficir britanske vojske i stručnjak za oružje, identifikovali su fragment kao deo GBU proizvedenog u SAD.

Zamoljena da komentariše bombe korišćene u napadu na Rafu, zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing rekla je novinarima da nema informacija o tome.

Benjamin Netanjahu Foto: Amir Cohen / UPI / Profimedia

„Ne znam koja je vrsta bombi korišćena u tom vazdušnom napadu. Morala bih da vas uputim na Izraelce da biste razgovarali o tome“, rekla je ona.

Glavni dobavljač oružja

Prema podacima Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), SAD su dugo bile najveći snabdevač oružja za Izrael, a ta podrška je nastavljena uprkos rastućem političkom pritisku na Bajdenovu administraciju zbog ofanzive na Gazu.

Prošlog meseca, Bajden je potpisao zakon o stranoj pomoći koji uključuje 26 milijardi dolara za sukob Izraela i Hamasa, uključujući 15 milijardi dolara izraelske vojne pomoći, devet milijardi dolara humanitarne pomoći za Gazu i 2,4 milijarde dolara za regionalne američke vojne operacije.

Portparol izraelske vojske, kontraadmiral Danijel Hagari, na brifingu o napadu na kamp u Rafi rekao je da je cilj Izraela bio da pogodi visoke komandate Hamasa.

On je tada naveo da su u napadu korišćene dve bombe sa malim bojevim glavama koje sadrže 17 kilograma eksploziva. Tradicionalna bojeva glava GBU-39 može da nosi eksploziv od 17 kilograma.

Džo Bajden Foto: Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Hagari je rekao da smrtonosna eksplozija koja se dogodila nakon napada nije izazvana isključivo oružjem koje je koristila izraelska vojska.

„Naša municija sama ne bi mogla da izazove vatru tih razmera“, rekao je Hagari, dodajući da izraelska vojska istražuje „šta je moglo da izazove tako veliki požar“.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je smrtonosni vazdušni napad u Rafi bio „tragična greška“, ali je da Izrael obećava da će nastaviti sa svojom operacijom, uprkos međunarodnom gnevu i upozorenju SAD.

Oglašavanje Stejt departmenta

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena “duboko žali zbog tragičnog gubitka života“ koji je rezultat izraelskog napada na izbeglički kamp u gradu Rafa u južnoj Gazi, u kojem je u nedelju ubijeno najmanje 45 osoba, rekao je potparol Stejt departmenta Metju Miler, ali je dodao da “Izrael ima pravo da krene za Hamasovim teroristima odgovornim za hladnokrvno ubistvo civila“.

“Kao što smo ranije rekli, Izrael ima pravo da krene za Hamasovim teroristima odgovornim za hladnokrvno ubistvo civila, što je izgleda bio cilj Izraela ovde, i Hamas bi trebalo da prestane da se krije iza civila u Gazi. Ali Izrael takođe ima obavezu da učini sve što je moguće kako bi minimizirao štetu nad civilima dok izvodi svoje operacije“, naveo je Miler.

POGLEDAJTE JOŠ:

Portparol Stejt departmenta je naglasio da su SAD u kontaktu sa izraelskim vlastima od napada u nedelju uveče i dodao da Vašington neće vršiti dalju procenu po ovom pitanju dok izraelska vojska ne završi istragu.

On je naglasio da da izraelske operacije u Rafi još nisu prešle „u ono što SAD definišu kao veliku ofanzivu“.

“Nastavljamo da podržavamo njihove snage dok progone legitimne teroriste Hamasa, a to naravno uključuje upotrebu oružja koje je obezbedila Amerika, ali očekujemo da to učine na način koji minimizira štetu nad civilima“, zaključio je Miler.

BONUS VIDEO Ehud Olmert za Global fokus: Netanjahu je gotov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar