Kuba, ruski brod
Foto: ADALBERTO ROQUE / AFP / Profimedia

Podmornica američke mornarice uplovila je u zaliv Gvantanamo, dan nakon što je na Kubu stigla flota ruskih ratnih brodova koja bi trebalo da učestvuje u vojnim vežbama na Karibima.

Američka Južna komanda saopštila je da je podmornica na nuklearni pogon, USS Helena, u četvrtak uplovila u vode blizu američke baze na Kubi, samo dan nakon što su ruska fregata, podmornica na nuklearni pogon, naftni tanker i spasilački brod ušli u Havanski zaliv posle vežbi u Atlantskom okeanu.

Kuba, ruski brod
Foto: ADALBERTO ROQUE / AFP / Profimedia

Uplovljavanje američke podmornice je deo „rutinske lučke posete“ dok plovi kroz region koji pokriva Južna komanda, saopšteno je iz komande. Drugi američki brodovi takođe prate i nadziru ruske vežbe, za koje zvaničnici Pentagona kažu da nisu pretnja po SAD.

POGLEDAJTE JOŠ:

„To nije iznenađenje. Ranije smo videli te vrste lučkih poseta. Naravno, ozbiljno ih uzimamo u obzir, ali te vežbe ne predstavljaju pretnju po SAD“, izjavila je u sredu portparol Pentagona Sabrina Sing.

Ruski brodovi stigli su na Kubu manje od dve nedelje nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden dozvolio Ukrajini da koristi američko oružje za napade na rusku teritoriju kako bi zaštitila Harkov, drugi po veličini ukrajinski grad.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar