Foto:EPA-EFE/ALLISON DINNER

Američka Tajna služba je zbog pretnje iz Irana po život Donalda Trampa pojačala obezbeđenje bivšeg predsednika SAD pre atentata u subotu, prenela je agencija Asošijeted pres (AP) pozivajući se na dva američka zvaničnika.

Prema navodima agencije, iranska pretnja nije povezana sa atentatom na Trampa tokom mitinga u Pensilvaniji. Nakon što je saznala za pretnju, administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena informisala je visoke zvaničnike Tajne službe, naveli su izvori, koji su uz uslov anonimnosti govorili za AP.

Foto: AP/Tanjug

Oni su dodali da su informacije podeljene i sa glavnim agentom u Trampovom obezbeđenju kao i izbornim štabom republikanskog predsedničkog kandidata. To je podstaklo Tajnu službu da poveća resurse za Trampovo obezbeđenje.

Dodatni resursi nisu sprečili napad u subotu, tokom kojeg je Tramp povređen, jedan učesnik mitinga ubijen, a dvoje teško povređeno, navodi Glas Amerike.

Osumnjičeni napadač 20-godišnji Tomas Metju Kruks pucao je iz automatske puške sa krova obližnje zgrade, a ubili su ga agenti Tajne službe. Krov sa kojeg je pucano na Trampa nije obezbeđivao niko i to je „ogroman propust Tajne službe“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Kao što smo rekli mnogo puta, godinama pratimo iranske pretnje protiv bivših zvaničnika Trampove administracije. Te pretnje rezultat su želje Irana da se osveti za ubistvo Kasema Sulejmanija. To smatramo prioritetnim nacionalnim i unutrašnjim bezbednosnim pitanjem“, saopštila je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson.

Tramp je 2020. godine naložio da se ubije Sulejmani, vođa snaga Kuds iranske Islamske revolucionarne garde. Zvaničnici federalnih službi SAD takođe su upozorili na moguće slične napade ili odmazdu posle pokušaja ubistva Trampa,a obezbeđenje je pojačano i američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, a Tajna služba počela je da štiti i nezavisnog kandidata na izborima Roberta F. Kenedija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare