Foto:U.S. Army / Zuma Press / Profimedia

Ukrajina je počela da koristi balističke rakete dugog dometa koje je tajno isporučila Amerika, potvrdili su zvaničnici ove zemlje.

Oružje je bilo deo paketa pomoći od 300 miliona dolara koji je odobrio američki predsednik Džozef Bajden u martu i stiglo je ovog meseca.

Rakete su već korišćene bar jednom za gađanje ruskih ciljeva na okupiranom Krimu, prenosi BBC.

Bajden je sada potpisao novi paket pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara. SAD su prethodno isporučile Ukrajini verziju vojnog taktičkog raketnog sistema srednjeg dometa (ATACMS), ali nisu bile voljne da pošalju bilo šta moćnije.

Međutim, onda je Bajden tajno dao zeleno svetlo za slanje sistema raketa dugog dometa – koji može da ispaljuje rakete na udaljenosti do 300 kilometara.

„Mogu da potvrdim da su Sjedinjene Države poslale Ukrajini dalekosežni ATACMS, po direktnom naređenju predsednika“, rekao je portparol Stejt departmenta Vedant Patel.

Džo Bajden Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

SAD „nisu to najavile na samom početku kako bi održale operativnu bezbednost Ukrajine na njihov zahtev“, dodao je on.

Nije jasno koliko je oružja već poslato, ali američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da Vašington planira da pošalje još.

Rakete većeg dometa prvi put su korišćene prošle nedelje u napadu ruski aerodrom na okupiranom Krimu, prenela je agencija Rojters izjave neimenovanog američkog zvaničnika.

Vladimir Zelenski Foto:EPA-EFE/TOMS KALNINS

Nove rakete su takođe korišćene u napadu na ruske trupe u lučkom gradu Berdjansku tokom noći u utorak, navodi Njujork tajms.

Reagujući na novi paket vojne pomoći, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je poručio da će Ukrajina raditi na tome da zaustavi Vladimira Putina.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Sada ćemo učiniti sve da nadoknadimo ovo vreme provedeno u raspravama i sumnjama. Šta god Putin sada planira, moramo se okrenuti protiv njega i zaustaviti Rusiju“, rekao je Zelenski.

On je nedavno upozorio da se očekuje ruska ofanziva u narednim nedeljama. Ukrajinske snage su poslednjih meseci patile od nedostatka municije i sistema protivvazdušne odbrane, a zvaničnici su okrivili kašnjenje vojne pomoći SAD i drugih zapadnih saveznika za gubitak života i teritorije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare