Donald Tramp Foto:EPA-EFE/JEENAH MOON

Donald Tramp je osuđen za falsifikovanje dokumenata i skrivanje isplata zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels. Ovim je Tramp postao prvi bivši američki predsednik koji je osuđen u krivičnom postupku. Izricanje kazne je zakazano za 11. jul, ali advokati odbrane će se najverovatnije žaliti na presudu. Ovo, pak, ne znači da Tramp ne može da bude kandidat republikanaca na predsedničkim izborima u novembru. On sada pokušava da iskoristi presudu i ostvari novčanu dobit za svoju kampanju i već u prvim satima nakon izricanja presude činilo se da mu uspeva.

Porota Okružnog suda na Menhetnu donela je presudu i proglasila bivšeg predsednika SAD krivim po čak 34 tačke optužnice u krivičnom suđenju za prikrivanje novčanih isplata.

Donald Tramp, Foto: EPA-EFE/Steven Hirsch / POOL

„Kriv je“

Porota od 12 članova razmatrala je da li je Tramp kriv za falsifikovanje poslovnih dokumenata, koji su povezani sa prikrivanjem tajnih isplata novca zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels.

Tužioci su nedeljama pokušavali da dokažu da je Tramp svesno plaćao svom bivšem advokatu Majklu Koenu mesečne rate od 35.000 dolara, kako bi mu otplatio 130.000 dolara namenjenih Stormi Danijels, kako bi bila sprečena da izađe u javnost sa navodima o aferi sa Trampom neposredno pre izbora 2016. godine.

Tramp je rekao da ne zna ništa o nadoknadi troškova Koenu i negirao je da je imao seksualni odnos sa Stormi Danijels.

Sudija Huan Merčan odredio je izricanje kazne za 11. jul. Merčan bi mogao da osudi Trampa na uslovnu kaznu ili kaznu do četiri godine zatvora po svakoj tački optužnice. Bivši predsednik SAD će za sada ostati van zatvora, dok čeka na izricanje presude.

Manevar za pristalice

Nekoliko trenutaka nakon što je porota u Njujorku izrekla osuđujuću presudu, Trampova kampanja je njegovu veb stranicu prebacila na tok prikupljanja sredstava. Tramp je to nastavio tako što je pustio sirenu na svom „Truth Social“ nalogu, nazivajući sebe „političkim zatvorenikom“ i poslao novi poziv za prikupljanje sredstava svojim pristalicama.

Donald Tramp, Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE / POOL

„Upravo sam osuđen u nameštenom političkom suđenju koje je lov na veštice. Ništa nisam pogrešio! Ali uz vašu podršku u ovom trenutku u istoriji, mi ćemo povratiti Belu kuću i učiniti Ameriku ponovo velikom“, poručio je Tramp.

Akcija prikupljanja sredstava je najnoviji primer kako Tramp koristi krivični postupak za političku i finansijsku korist. Krajem prošlog meseca, kampanja Trampa prikupila je 49 miliona dolara, u poređenju sa 84 miliona dolara koji su u fondu aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena.

„Sa presudom, mislim da ćete potpuno osloboditi narod. Oni koji su bili pristalice će se dati više. A oni koji su ostali po strani izaći će sa margine kako bi se okupili oko onoga što smatraju pravdom“, rekao je Metju Bartlet, republikanski strateg i bivši predstavnik Trampove administracije.

Foto:Jeenah Moon/Pool Photo via AP

Sredstva za kampanju

Čini se da su Trampove pristalice poslušale njegov poziv. VinRed, primarna platforma za donacije na mreži za Trampa i mnoge druge republikance, na neko vreme nije bila funkcionalna u četvrtak uveče, zbog velikog opterećenja donatora. Trampova veb stranica je zatim uputila donatore na drugu platformu.

Tramp je više puta doživeo velike uspehe kada je reč o prikupljanju sredstava zahvaljujući pravnim problemima.

Sakupio je skoro četiri miliona dolara na VinRed kada je optužen pre više od godinu dana, a zatim je premašio dnevni ukupan iznos u avgustu, kada je uslikan nakon što se suočio sa novom rundom optužbi u Džordžiji. Njegova kampanja je u više navrata pokušavala da unovči suđenje, napadajući okružnog tužioca Menhetna Alvina Brega, žaleći se pristalicama kako je propustio vreme u kampanji i sugerišući da je ućutkan nakon što ga je sudija Huan Merčan kaznio novčano.

Strah od nereda

Agencija Rojters navodi da Trampove pristalice na društvenim mrežama pozivaju na nerede, revoluciju i nasilnu odmazdu.

Agencija prenosi da su posle presude pristalice Trampa odgovorile objavama na veb stranicama povezanim sa bivšim predsednikom, u kojima pozivaju na nasilje. Kako se dodaje, pojedine Trampove pristalice pozvale su na napade na porotnike, pogubljenje sudije Huana Merčana ili direktan građanski rat i oružanu pobunu.

Stormy Daniels suđenje Donaldu Trampu Foto:Tanjug/Elizabeth Williams via AP

Sve objave u koje je Rojters imao uvid pozivaju na nasilje ili pobunu, ali većina njih nije ispunila zakonski standard za krivično gonjenu pretnju, što obično zahteva dokaze da komentar odražava jasnu nameru da se deluje ili uliva strah, a ne samo da sugeriše zastrašujući ishod. Potparol Trampove mreže TruthSocial izjavio je povodom teksta Rojtersa o objavama Trampovih pristalica da je to „manipulativan, lažan, klevetnički i transparentno glup članak“ i da je objavljen „čisto iz političkog inata“.

Tramp može da bude predsednički kandidat

Iako se sada gotovo svi pitanju da li Tramp, koji je osuđen u krivičnom postupku, može da se kandiduje za predsednika, odgovor je vrlo jednostavan – da.

Prema Ustavu Sjedinjenih Američkih Država, predsednički kandidat mora da ima najmanje 35 godina, da je državljanin SAD koji je rođen u toj zemlji, kao i da u njoj živi najmanje 14 godina pre kandidature.

Kada je reč o krivičnim osudama ili postupcima koji se vode protiv potencijalnog kandidata, Ustav SAD to ne sprečava.

POGLEDAJTE JOŠ:

Iako je gotvo izvesno da će se Tramp žaliti na presudu, što će dodatno produžiti ceo postupak, možda i nakon predsedničkih izbora, postoji nekoliko opcija za sudiju.

Sudija Merčan će pri odlučivanju o kazni uzeti u obzir činjenicu da on ima 77 godina, da nije ranije osuđivan i da li će kršiti naredbe suda.

Kazna može biti novčana, uslovna ili eventualno zatvorska. Zatvorska kazna je moguća, ali analitičari smatraju da je malo verovatna u ovom slučaju i da će sudija izbeći da bivšeg predsednika pošalje u zatvor.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare