Foto: EPA-EFE/Robert Ghement

Avion F-16 američke proizvodnje, koji koristi ukrajinska vojska, srušio se u ponedeljak. I dok američki zvaničnik kaže za Rojters i Volstrit džornal da je uzrok pada greška pilota, za CNN je rečeno da je avion pao nakon vojnog okršaja. Kasnije je i iz vojske saopšteno da je komunikacija sa pilotom izgubljena dok je on odbijao ruski napad.

Pilot Aleksij Mes poginuo je u padu dok je “odbijao najveći vazdušni napad Rusije na Ukrajinu“, rekao je izvor iz ukrajinske vojske, dodajući da je pilot sahranjen danas.

Izvor je napomenuo da se nesreća istražuje, a da će međunarodni stručnjaci biti pozvani da učestvuju u istrazi.

Predsednik Volodimir Zelenski je u utorak rekao da su ukrajinske vazduhoplovne snage koristile F-16 za uništavanje raketa i dronova koje je Rusija lansirala u ponedeljak, što je prvi put da je bilo koji ukrajinski zvaničnik potvrdio da se ti avioni koriste u borbi.

Kijev je dugo čekao da dobije avione F-16, a Zelenski od početka rata 2022. traži od svojih zapadnih saveznika borbene avione.

PROČITAJTE JOŠ

Holandija i Danska su se obavezale da će ih obezbediti početkom leta 2023. godine, dok je Ukrajina duže čekala na odobrenje pošiljke iz SAD.

Kada su avioni stigli ranije ovog leta, Zelenski je rekao da su on i njegova vlada održali “stotine sastanaka i pregovora da bi obezbedili F-16”.

Grupa ukrajinskih pilota, među kojima je bio i Mes, je na jesen počela obuku u SAD, a oni su obuku, za koju je potrebno godinu dana, završili u roku od

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare