Foto: Apaimages / Sipa Press / Profimedia; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Khairizal Maris / imago stock&people / Profimedia; Saeed Qaq/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia; Bashar TALEB / AFP / Profimedia

Više od 45 miliona korisnika društvenih mreža, uključujući poznate ličnosti poput, podelilo je sliku koja je najverovatnije generisana veštačkom inteligencijom, a koja prikazuje šatorske kampove za raseljene Palestince i slogan "All eyes on Rafah", ili „sve oči uprte u Rafu". U pitanju je kampanja koja ima za cilj da skrene pažnju sveta na situaciju u gradu Rafa u Pojasu Gaze, koji je predstavljao poslednje utočište Palestinaca. Sada, Rafa je izložena granatiranju i neprestanim napadima, koji će, prema rečima izraelski zvaničnika, trajati bar do kraja ove godine.

„All eyes on Rafah“

Fotografija je masovno deljena na društvenim mrežama usred kritika međunarodne zajednice zbog situacije u Rafi, gradu koji se nalazi na jugu Pojasa Gaze u blizini egipatske granice. Granatiranje izbegličkog kampa ubilo je najmanje 45 ljudi. Nakon udara
bombe, izbio je veliki požar u kampu, zbog čega su Palestinci živi spaljeni.

Ova kampanja je izazvala najviše pažnje, ali palestinski novinari koji su bili ili su i dalje u Pojasu Gaze od 7. oktobra koriste društvene mreže, naročito Instagram da podele sa svetom šta se dešava u Gazi.

Ipak, često dolazi do cenzurisanja sadržaja zbog pravila društvenih mreža. Kako bi sada skrenuli pažnju na Rafu, neki korisnici su pronašli rešenje fotografijom koja je AI generisana.

Prvi je to učinio korisnik instagrama pod nadimkom „shahv4012“, koji je podelio fotografiju sa naslovom „All eyes on Rafah“ i šatorima za izbeglice u tom gradu. Iako su ga neki kritikovali što je u pitanju fotografija koju je napravila veštačka inteligencija, a ne realna fotografija iz Rafe, on je istakao da je to način da se poruka raširi, a da sadržaj ne bude cenzurisan.

Više od 36.000 Palestinaca i oko 1.500 Izraelaca ubijeno je otkako je Hamas napao Izrael 7. oktobra 2023. godine.

Poslednje utočište Palestinaca

Rafa je palestinski grad u južnom Pojasu Gaze. Kao rezultat masovnog bombardovanja i kopnenih napada na grad Gazu i Kan Junis od strane Izraela tokom rata između Izraela i Hamasa, veruje se da se oko 1,4 miliona Palestinaca nalazi u skloništu u Rafi od februara 2024.

Foto: Khairizal Maris / imago stock&people / Profimedia

Nakon rata 1948. godine, Egipat je upravljao tim područjem i osnovani su izbeglički kampovi za raseljene Palestince koji su pobegli ili su proterani iz države Izrael koja je nastala 1948. Tokom Sueckog rata, izraelske odbrambene snage (IDF) ubile su 111 Palestinaca, uključujući 103 izbeglice u izbegličkom kampu Rafa 1956. godine. Tokom Šestodnevnog rata 1967. godine, izraelske snage su okupirale Sinajsko poluostrvo i Pojas Gaze, nakon što su ih zauzele od Egipta. Iste godine, IDF trupe su buldožerom srušile 144 kuće u izbegličkom kampu Rafa, ubivši 23 Palestinca.

Kada se Izrael povukao sa Sinaja 1982. godine, Rafa je podeljena na deo Gaze i egipatski deo.

Rafa Foto: Bashar TALEB / AFP / Profimedia

Grad Rafa je i mesto gde se nalazi granični prelaz Rafa, jedini prelaz između Egipta i Pojasa Gaze . Jedini aerodrom u Gazi, Međunarodni aerodrom Jasar Arafat, nalazio se južno od grada. Aerodrom je radio od 1998. do 2001. godine, sve dok ga izraelska vojska (IDF) nije bombardovala i uništila buldožerom.

Paklu se ne nazire kraj

Iako je u početku ofanziva Izraela u Rafi najavljivana kao „operacija“ koja ne bi trebalo da traje dugo, sada postoje indicije da to nije slučaj. Izraelski tenkovi su pre nekoliko dana ušli u sam centar Rafe i zauzimaju delove grada. Oni kontrolišu i granični prelaz Rafa. Na stotine hiljada Palestinaca sada beži iz Rafe u druge delove Pojasa Gaze, odakle su već evakuisani. Obećano im je da Rafa ostaje „sigurna zona“ i pozvani su da tu uspostave izbegličke kampove.

POGLEDAJTE JOŠ:

Izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi rekao je da očekuje da će se izraelske vojne operacije u Gazi nastaviti najmanje do kraja godine, odbacujući ideju da bi rat mogao da se završi nakon ofanzive protiv Hamasa u Rafi.

„Očekujemo još sedam meseci borbe kako bismo učvrstili naše dostignuće i ostvarili ono što definišemo kao uništenje vojnih i upravljačkih sposobnosti Hamasa i Islamskog džihada“, rekao je Hanegbi u radio intervjuu Kanu, izraelskom javnom servisu.

Izraelski zvaničnici rekli su da se očekuje dugotrajna kampanja koja će napredovati u fazama ka borbama nižeg intenziteta.

BONUS VIDEO Ehud Olmert za Global fokus: Netanjahu je gotov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare