Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Zatočeni ruski opozicionar Aleksej Navaljni je u znak protesta što su mu zatvorske vlasti oduzele sva sredstva za pisanje, odbio da napusti svoju ćeliju, te nije učestvovao na ročištu na kojem mu se ponovo sudi, preneli su njegovi saborci.

Navaljni koji u Rusiji izdržava kaznu od 19 godina zatvora, trebalo je da preko video-veze bude uključen u današnje ročište suđenja, jedno od mnogih protiv njega dok je ionako zatočen.

Po rečima njegovog saborca Ivana Ždanova, pošto je Navaljni odbio da napusti ćeliju, „operativci bezbednosti sa šlemovima su ga odvukli do istražitelja jer se očekivalo da će on danas biti i na nekoj ‘istražnoj proceduri’“.

Ždanov nije rekao kada je Navaljni vraćen u ćeliju i zašto su mu oduzeta sredstva za pisanje.

Ruski nezavisni portal vesti „Medijazona“ je izvestio ;da je posle odbijanja Navaljnog da učestvuje, ročište odloženo za 2. novembar.

Navaljni je najveći protivnik predsednika Rusije Vladimira Putina i borio se protiv korupcije zvaničnika, a bio je i organizator velikih demonstracija protiv vlasti u Kremlju.

PROČITAJTE JOŠ:

Uhapšen je 2021. godine pošto se vratio u Moskvu iz Nemačke gde je spasen od trovanja nervnim agensom za šta Navaljni okrivljuje Kremlj.

Od tada su mu izrečene tri zatvorske kazne i pod neprestanim je pritiscima uz mesece u samici zbog minornih prekršaja zatvorskih propisa.

Navaljni je u specijalnoj „Kaznionici broj 6“ u regionu Vladimira, istočno od Moskve, a očekuje se da bude odveden u „Kaznionicu specijalne bezbednosti“ s najstrožim režimom.

Ovog meseca su ruske vlasti tri advokata koji zastupaju Navaljnog uhapsile zbog njihovog navodnog učešća u ekstremističkoj grupi, odnosno zbog prenošenja poruka između Navaljnog i njegovog tima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar